"Marš protiv mafije": Na inauguraciju crnogorskog predsjednika stižu prosvjednici

Foto: Guliver Image/Getty Images

KOLONA od oko 60-ak građana Crne Gorem krenula je jutros u 4.30 sati pješke iz Podgorice prema crnogorskoj prijestolnici na Cetinju, gdje će danas tijekom inauguracije novog-starog predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića izraziti nezadovoljstvo zbog trenutnog stanja u toj državi, javlja agencija Anadolija.

Grupa građana, čiji je organizator nezavisni novinar Marko Milačić, odlučila je svoje nezadovoljstvo protiv stanja u državi iskazati u vidu građanskog bunta i marša na Cetinje upravo danas kada će oči javnosti Crne Gore, pa i regije biti usmjerene prema Cetinju. Marš će imati osam stajališnih točaka na putu do Cetinja. Tom prilikom će govoriti novinar Sead Sadiković, sveučilišni profesor Filip Kovačević i poslanik Demokratskog fronta (DF) Janko Vučinić.

Vujanović bi večeras trebao položiti zakletvu i početi svoj treći mandat. Međutim, kako javlja dopisnik AA, neizvjesno je hoće li će biti poslaničkog kvoruma. Jedna od vladajućih crnogorskih stranki, Socijaldemokratska partija (SDP), danas će odlučiti hoće li prisustvovati posebnoj svečanoj sjednici Skupštine na Cetinju, s obzirom da je njihov stav od početka bio da je Vujanovićeva treća kandidatura neustavna. Inauguraciju reizabranog predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i polaganje zakletve pred poslanicima bojkotirat će kompletna opozicija, Demokratski front (DF), Pozitivna Crna Gora i Socijalistička narodna partija (SNP).

Prosvjednici koji su marš simbolično nazvali "Marš protiv mafije" planiraju danas oko 18 sati stići ispred njihova krajnjeg cilja, Vladinog doma gdje se održava svečano polaganje zakletve Vujanovića, dok čin polaganja zakletve počinje sat vremena kasnije, u 19 sati. Za sudionike protestne šetnje osigurana je voda i hrana, a šetnja se odvija u pratnji policije.

Polaganje zakletve na svečanoj sjednici u Vladinom domu na Cetinju, predviđeno je Ustavom Crne Gore, a nakon toga mandat crnogorskog predsjednika trajat će pet godina.

Pročitajte više