Mate Granić: Mađarska je otvorila granicu zbog dogovora s Njemačkom, a ne vikanja naših političara

Screenshot: N1

GOSTUJUĆI u emisiji "Novi dan" na N1 televiziji bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić pričao je o najvećoj izbjegličkoj krizi nakon Drugog svjetskog rata na koju, kako je rekao, niti svijet, niti EU nemaju odgovor.


"Nema dogovora između SAD-a i Rusije, nema jedinstvene strategije, dosad Turska nije imala jasnu politiku prema ISIL.u. Rezultat toga je dva milijuna izbjeglica u Turskoj, milijun u Libanonu, milijun u Jordanu, dva do tri milijuna su prognanici na teritoriju koji kontrolira Assad i najmanje tri milijuna na području koje kontroliraju pobunjenici", rekao je.

Granić smatra da su mađarske prijetnje otežavanjem ulaska Hrvatske u Schengen ozbiljne i da s Mađarima treba uspostaviti dijalog.  "U ovom trenutku, dok nema jedinstvene EU politike, moramo omogućiti svima da prođu dalje, ali i uspostaviti jaku kontrolu granice", dodao je.

Mađari su otvorili granice radi razgovora s Njemačkom

Bivši ministar smatra da su Mađari granice otvorili jer su razgovarali s Njemačkom, a ne radi pritisaka iz Hrvatske.

"Merkel je sigurno razgovarala s Orbanom i kazala da će primati izbjeglice i to je to", rekao je Granić.

Granić smatra da mađarska politika nije izuzetak već tu politiku slijede i druge zemlje. Tako su Njemačka i Austrija pojačale kontrolu granice.

"Hrvatska itekako mora brinuti o nacionalnoj sigurnosti, da ne postane brzo depo za izbjeglice. Svatko bi pljeskao Hrvatskoj da ih primi 200.000. Podaci pokazuju da se na granici Makedonije i Grčke mota još oko 80.000 izbjeglica. Moramo voditi računa o tome, već je u Francuskoj uhvaćen jedan ISIL-ovac, Hrvatska mora voditi računa i o tome", govori Granić i dodaje kako se uz granicu sa Srbijom mora uspostaviti veliki identifikacijski centar uz još nekoliko manjih uz granice sa Slovenijom i Mađarskom.

Vojska nije dobra ideja


Granić misli da je angažman vojske na granicama moguć, ali u smislu postavljanja šatora i sličnih stvari, kako to rade Slovenija i Austrija. "Ne mislim da je predsjednici palo na pamet da će vojskom zaustaviti izbjeglice, to nije bila njezina namjera. To je sigurno krivo i to nije to. Vojsku koriste i Slovenija i Austrija, da postave šatore", kaže Granić dodavši da primjena vojne sile ne dolazi u obzir.

"Kada ne bi bilo nikakvih mehanizama, a pokrene se veliki val iz Libanona i Turske, u tom slučaju se može angažirati vojska da se spriječi ulazak, ali bez primjene vojne sile", govori Granić i dodaje da je primjena vojske zadnja opcija zaustavljanja velikog broja izbjeglica.

Rješenje nije na vidiku

Granić nije optimist da će doći do brzog sporazuma. On smatra da se tresu sami temelji Europske unije. "Ako se pomogne Grčkoj, uz obvezu kvota, ako se uključe i SAD i Kanada, onda ima šanse. To se mora dogoditi unutar mjesec dana. Dok se to ne dogodi, Hrvatska se mora ponašati strogo u cilju zaštite nacionalnih interesa", završava bivši ministar.

 

Pročitajte više