Međunarodni dan nestalih osoba: Hrvatska traga za više od 2500 svojih građana

Foto: Hina

MEĐUNARODNI je dan nestalih osoba. U ratovima na području bivše Jugoslavije nestalo je 40 tisuća osoba stoga ne čudi važnost ovog problema u regiji.

U Republici Hrvatskoj ovaj se Dan obilježava od 2000. godine. Na taj se način žele rasvijetliti slučajevi nestalih osoba i poučiti javnost kolika je vrijednost svake informacije. Hrvatska traga za više od 1600 svojih građana nestalih u Domovinskom ratu, pa je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović uz kolege iz BiH, Srbije, Crne Gore i Srbije u Mostaru na posebnoj konferenciji potpisao Deklaraciju čiji je cilj potaknuti uspješniji proces traganja za osobama nestalim tijekom posljednjeg i ranijih ratova na području bivše Jugoslavije.

"To je pitanje nažalost predugo konstanta u bilateralnim odnosima Hrvatske i Srbije, nepotrebno ih opterećuje i prepreka je punoj normalizaciji odnosa. Pozdravljam svaki napredak na tom području..."

U Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba NENO nalazi se 2525 osoba za kojima se traga (obuhvaćene su i nestale osobe tijekom Domovinskog rata, oko 70% od navedene brojke).

Ujedinjeni narodi proglasili su 30. kolovoza "Međunarodnim danom nestalih osoba" na inicijativu udruga iz Latinske Amerike koje okupljaju obitelji nestalih i nasilno odvedenih osoba.

Pročitajte više