Merkel: Nitko ne bi trebao sumnjati u odlučnost Europske unije glede sankcija Rusiji

Foto: Guliver Image / Getty Images

NITKO ne bi trebao sumnjati u volju Europe da uvede oštrije sankcije protiv Rusije ako ona poduzme daljnje korake za destabilizaciju Ukrajine, izjavila je u subotu njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je priznala postojanje razlika u stajalištima među članicama EU-a glede ukrajinske krize, ali je rekla da one neće stati na put jedinstvenom pristupu.

"Ako se i dalje bude kršio teritorijalni integritet Ukrajine, tada ćemo morati uvesti ekonomske sankcije", rekla je Merkel na kongresu svojih kršćanskih demokrata (CDU) koji su pokrenuli kampanju za izbore za Europski parlament idućeg mjeseca.

"Nitko ne bi trebao sumnjati u to. Mi smo svi različiti u Europi, ali imamo sreću da smo ujedinjeni i zajedno ćemo donijeti tu odluku", kazala je.

EU i SAD odgovorili su na rusku aneksiju Krima nametanjem zabrane viza i zamrzavanjem imovine pojedinim ruskim i ukrajinskim dužnosnicima.

Međutim, neki komentatori i analitičari dovode u pitanje spremnost Europe da u slučaju potrebe provede prijetnje o ekonomskim sankcijama protiv Rusije budući da su neke zemlje EU-a, posebice one u istočnoj Europi, ovisne o ruskom plinu i trgovini s Rusijom.

Njemački poslovni ljudi, koji također imaju bliske veze s Rusijom, javno su kritizirali Zapad zbog, kako su rekli, previše konfrontacijskog pristupa Rusiji. Direktor Siemensa čak je otišao tako daleko da se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi krajem prošlog mjeseca kako bi potvrdio predanost svoje tvrtke poslovanju s Rusijom. Taj njegov potez osudilo je nekoliko njemačkih političara.

Merkeličina izjava poklapa se s onom britanskog šefa diplomacije Williama Haguea koji je pozvao svoje partnere u EU-u u petak da nastave s pripremanjem ekonomskih sankcija izjavivši da je veliki broj ruskih vojnika ostao na ukrajinskoj istočnoj granici.

Ukrajina uhitila 15 osumnjičenih za planiranje nemira na istoku zemlje


Ukrajinska služba sigurnosti priopćila je u subotu da je uhitila 15 osumnjičenih za planiranje oružanog preuzimanja vlasti u većinski rusofonoj istočnoj regiji i zaplijenila je stotine pušaka, granata i zapaljivih bombi.
U priopćenju se navodi da su uhićeni planirali izazvati nemire u regiji Luhanska, gdje je, kao i u većini istočnih regija Ukrajine, situacija napeta nakon svrgavanja s vlasti proruskog bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča u veljači.

"Skupina napadača planirala je oružano preuzeti vlast 10. travnja u regiji Luhanska kroz zastrašivanje mirnog stanovništva i korištenje oružja i eksploziva."

Ukrajinske snage sigurnosti navode da će biti još uhićenja u Luhansku i još sedam regija te da je zaplijenjeno 300 automatskih pušaka, protutenkovski top i veliki broj granata, zapaljivih bombi i noževa.

Tusk: NATO će ojačati svoju nazočnost u Poljskoj

NATO će ojačati svoju nazočnost u Poljskoj u roku od nekoliko tjedana, izjavio je u subotu poljski premijer Donald Tusk, što je potez koji bi mogao pomoći u ublažavanju strahova zemalja istočne Europe za svoju sigurnost nakon ruske aneksije Krima.

Tusk je dao izjavu tri dana nakon što su ministri vanjskih poslova NATO-a naredili zapovjednicima da smisle planove za jačanje obrane NATO-a u istočnoeuropskim članicama, uključujući Poljsku, susjedu Ukrajine.

Međutim, u očitom pokušaju da smanji rizik bilo kakvog sukoba s Rusijom na najmanju moguću mjeru, NATO je dao naznake da će vjerojatno pojačati sigurnost istočne Europe rotiranjem pojačanja, a ne stalnim raspoređivanjem dodatnih borbenih snaga u tim zemljama.

"Jačanje nazočnosti NATO-a (u Poljskoj), također vojne nazočnosti, postalo je činjenica i bit će vidljivo u idućim danima, tjednima", rekao je Tusk za TVN. "Ne razgovara se o tome hoće li to biti, nego o razmjerima i nekim tehničkim aspektima jačanja sigurnosti Poljske.

Vojni planeri trebali bi detaljno razraditi ideje jačanja sigurnosti do 15. travnja.

Pročitajte više