Mesić poklopio Kolindu: Ne znam zašto se pridaje pažnja njezinoj izjavi, zna se tko upravlja vojskom

Foto: FAH

NAKON što se u polemike oko zapovijedanja Oružanim snagama RH u mirnodopskim uvjetima jučer oglasio bivši predsjednik Ivo Josipović, danas se o "dilemi" očitovao i Stjepan Mesić, koji je za HRT kazao kako je Kolindina izjava "ishitrena" te kako se "zna kada upotrebom vojske raspolaže nivo Predsjednika".

"Dileme tu nema, Predsjednik RH u miru o vojnim pitanjima odlučuje neizravno - preko Glavnoga stožera i MORH-a. To je ishitrena izjava (Grabar-Kitarović) koja ne zaslužuje velike rasprave, zna se kada se o upotrebi vojske raspolaže s nivoa Predsjednika, a za drugo tko je nadležan", zaključuje Mesić.

Predsjednik generalskog zbora Pavao Miljavac ne slaže se s bivšim predsjednikom Mesićem.

Miljavac: Kolinda raspolaže vojskom, sve ostalo ne valja

"Samo Predsjednica raspolaže vojskom, ona je glavna i odgovorna za pokretanje vojske. Sve ostalo nije dobro, prelazi u politiku i prepucavanje, dovodi do podjela, a najgore bi bilo da imamo više vrhovnih zapovjednika", kaže Miljavac.

Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor osvrnula se na situaciju ističući kako se hrvatska politika pokazala u lošem svjetlu.

"Politika je pokazala svu svoju bijedu. Dvadeseta obljetnica hrvatske pobjede je samo jednom, samo ove godine", rekla je.

Kotromanović: Proslava Dana pobjede nema cijene!

Osvrćući se na raspravu oko vojnog mimohoda u Zagrebu, Mesić je kazao kako se uz proslavu u Kninu po njegovom mišljenju može održati i vojni mimohod u Zagrebu, no upozorio je kako u obzir treba uzeti troškove takvoga mimohoda.

"Koliko to košta? To često kod nas ljudi zaboravljaju, jedan jedno predlaže, ali želi da drugi plati", kaže Mesić.

Ministar obrane Ante Kotromanović pak drži kako takva proslava nema cijene.

"To je Dan pobjede, a ne poraza, a mene sad netko pita koliko će to koštati?! Neobično mi je da se bilo gdje drugdje ovo radi, a da nije glavni grad. Pogledajte sve druge zemlje, i Moskva, i Pariz... I tako svake godine.

Pročitajte više