Milanović u ponedjeljak putuje u službeni posjet Albaniji: Teme jačanje gospodarskih odnosa, energetika i infrastruktura

Foto: Hina

PREDSJEDNIK vlade Zoran Milanović u ponedjeljak i utorak boravit će u službenom posjetu Albaniji i ondje se sastati s visokim dužnosnicima te zemlje.

Milanović će se u ponedjeljak u Tirani sastati sa socijalističkim albanskim premijerom Edijem Ramom, te s predsjednikom Albanije Bujarom Nishanijem. Predviđen je i Milanovićev susret s oporbenim čelnikom Lulzimom Bashom iz Demokratske stranke.

Albanija i Hrvatska diplomatske su odnose uspostavile prije više od dvadeset godina, a zajedno su 2009. godine ušle u NATO. Albanija se nada da će u lipnju steći status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji i očekuje hrvatsku potporu, rekli su Hini albanski diplomatski izvori koji ocjenjuju da bi taj odnos mogao biti model za bilateralne odnose i suradnju u cijeloj regiji.

Budući da su diplomatski i politički odnosi dviju zemalja izvrsni, najavljuje se da će se tijekom Milanovićeva posjeta razgovarati o zajedničkom pristupu regionalnim pitanjima i inicijativama, jačanju gospodarskih odnosa, te o suradnji i poboljšavanju zajedničkih akcija u infrastrukturi i energetici.

Od svibnja 2013. dvije su zemlje potpisnice memoranduma o pružanju potpore i suradnji u realizaciji energetskog projekta TAP/IAP.

Transjadranski plinovod (TAP) i Jonsko-jadranski plinovod (IAP) međusobno su povezani projekti kojima je svrha diverzifikacijom europskih dobavnih pravaca i izvora kroz opskrbu kaspijskim plinom iz azerbajdžanskog polja Shah Deniz II, postići jačanje energetske sigurnosti zemalja jugoistočne Europe te cijele Europe.

TAP bi prevozio prirodni plin iz Kaspijskoga mora od Grčke preko Albanije i Jadrana u Italiju pa dalje u zapadnu Europu. IAP bi išao od Fiera u Albaniji, gdje bi bio spojen na TAP, kroz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, do Splita.

U utorak će Milanović posjetiti Gjirokastru, grad u južnoj Albaniji koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine.

Pročitajte više