Milanović uživo: Vlada financira svašta pa ne vidim problem da financiramo i Crkvu

"SVAKAKO će biti rigoroznija porezna kontrola. Ganjat ćemo one koji ne plaćaju poreze pa gdje stignemo", rekao je premijer Zoran Milanović odgovarajući na pitanja građana. Milanović je odgovarao na najčešća pitanja koja su građani postavili putem društvenih mreža, a pristiglo je više od 1000 pitanja.

Prema podacima Vlade koji su objavljeni na Twitteru oko 23 tisuće građana gledalo je videoprijenos Milanovićeva obraćanja. Isto tako valja naglasiti kako je veza nije radila baš najbolje te je bilo čestih prekida prigodom Milanovićeva obraćanja.

Visoke kamate, ali ne previsoke

Milanović je najavio i rigorozniju kontrolu korištenja proračunskih rashoda. Jedno od pitanja bilo je što Vlada može napraviti da se smanje kamatne stope u bankama, no Milanović je naglasio kako Hrvatska trenutno plaća visoke kamate, ali da nisu previsoke.

Govoreći o gospodarskom rastu Hrvatske Milanović kaže da bi na kraju godine trebalo vidjeti konkretne rezultate kao i da plaće neće rasti prije nego što se ostvari gospodarski rast. Prema riječima premijera prve konkretne pomake u gospodarskom rastu mogli bi osjetiti krajem godine s izgradnjom velikih državnih projekata, poput izgradnje Plomina 3.

Veći PDV: Vlada se nije mogla ukopati na mjestu

"Vlada se nije mogla ukopati na mjestu", rekao je Milanović odgovarajući na pitanje zašto je povećan PDV koji je doveo do većeg rasta cijena.

"Ovo je kombinacija progresivno-regresivnih mjera, a u kojima je veći dio progresivnih mjera", naglasio je Milanović. Također, premijer je naglasio da je zaduživanje u svim europskim državama realnost pa tako i Hrvatska.

"Zadužujemo se srednjoročno i dugoročno", rekao je Milanović dodajući da što se tiče europskih fondova sposobna vlast će znati iskoristiti taj novac iz fondova.

Ovo je lijeva Vlada, ali ne kao prije


"Hrvatska danas ima progresivnu Vladu koja je Vlada ljevice. Iza nas je odgovornost, donošenje odluka i odgovorniji rad Vlade. Nismo kao ljevica prije koja je manje razmišljala o tome što koliko košta. Mi smo odgovorniji", naglasio  je Milanović.  



Na pitanje o informatičkoj strategiji naše zemlje Milanović kaže kako su "formirali određena tijela" te da se na "tome radi".

"To je samo prvi korak prema informatizaciji zemlje. Gledajte mi imamo laptope na sjednici Vlade, to izgleda cool, ali i to je zastarjela tehnologija. Treba biti moderan i probati ići korak naprijed", rekao je Milanović.

Pitanja iz susjedstva

Premijer je dobio i niz pitanja "iz susjedstva" pa je tako rekao da Srbiji ne može davati lekcije kako će njihova vlada biti bolja u online komunikaciji. Pitanje je postavljeno i iz Makedonije, što im može poručiti da što prije uđu u NATO i EU, na što je Milanović rekao da bi svakako ta zemlja trebala ući u NATO.

Pitanje je bilo postavljeno i vezano za to ima li SDP BiH dobru politiku prema Hrvatima u BiH, da bi Milanović rekao da on ne ide u BiH po glasove Hrvata u toj zemlji, nego ide na razgovore "za fer statut Hrvata u BiH".


"Hrvatima ondje, BiH je domovina i to tako treba biti. Tri naroda su ravnopravna, a Hrvate se ne smije učiniti frustriranim jer ih ima najmanje", rekao je Milanović dodajući da u BiH ide čiste savjesti bez primisli na izbore i teritorij.

Ugovor s Vatikanom

Milanović se posebno bavio pitanjem Vatikana i ugovora države s Vatikanom naglašavajući kako je država dužna nadoknaditi imovinu Katoličkoj crkvi.

"Revizija mora raditi svoj posao, odnosno vidjeti kako se troši novac pa tako i taj novac koji ide Crkvi", rekao je Milanović dodajući da Vlada "financira svašta" pa ne vidi problem da "financira i Katoličku crkvu". 

Milanović kaže da ne želi da ga se shvati da Crkvu izjednačava sa "svašta". Premijer je obećao strožu kontrolu proračunskog novca objašnjavajući da ako revizija nadzire stranke onda  ne bi trebao ni ovo biti problem.

"Gdje god idu proračunske kune ide i državna revizija", naglasio je premijer. Također rekao je kako se Crkva prošle godine odrekla oko 50 milijuna kuna te da su sukladno tome napadi na Crkvu bili neprimjereni jer su se prije godinu dana odrekli 17 posto novca koji dobivaju iz proračuna.

"Dok sam premijer tih će 250 milijuna kuna ići Crkvi", rekao je Milanović dodajući da nije loše da hrvatska država pomaže najveću vjersku zajednicu u državi.

Prva plaća bila 150 njemačkih maraka


"Moja prva plaća bila je 150 njemačkih maraka", rekao je Milanović odgovarajući na pitanje koliko mu je iznosila prva plaća. Premijer kaže kako se zaposlio u vrijeme kada je gospodarski pad iznosio 25 posto i kada su vremena bila puno gora nego danas. Milanović je radio kao pripravnik na Privrednom sudu u Zagrebu.

"Bilo je to stravično malo, ali makar se radilo", rekao je Milanović dodajući da je prosječna bila tada oko tisuću njemačkih maraka.

O blagdanima u lipnju, Milanović nije znao dati odgovor, a prilično se gubio u odgovoru na pitanje kada će netko napokon biti pravomoćno osuđen za zločin u privatizaciji te za ratno profiterstvo. Naime, Milanović je rekao kako je nezastarivanje privatizacijskog zločina ubačeno u Ustav prije dvije godine, no kako je rekao, on nije "za hajke" za određene osobe.

Nije za hajke nego za sistematičan rad

"Ja sam za sistematičan rad, da se vidi koliko se nepravde može ispraviti. Nisam za hajke", rekao je Milanović u svom odgovoru.

Govoreći o sumnjivim imenovanjima, Milanović je priznao kako je bilo grešaka, ali da one nisu imale koruptivnih elemenata već "greške u koracima".

Govoreći o brodogradilištima Milanović kaže kako su se bitne odluke trebale donijeti još prije 5 do 6 godina, a da je sada teret tog pitanja pao na "njegovu Vladu".

Neizvjesna sudbina Petrokemije


Milanović je odgovarajući na jedno od pitanja naglasio kako nema prodaje HEP-a ili primjerice ACY marina, no čini se da su Petrokemiji "dani odbrojani".

"Znatna ulaganja su nužna u ekologiji, da bi se tvrtka razvijala i dobro je da u priču uđu strani partneri", rekao je Milanović odmah se ogradivši riječima da Vlada još nije donijela odluku o Petrokemiji. 

Milanović je na kraju zahvalio na pitanjima te najavio da će nastaviti ovakvu komunikaciju.

Pročitajte više