Milanović vjeruje Poreznoj, a ne sudu i DORH-u: Merzel je jako i teško oštećena

Screenshot: Jabuka TV

PREMIJER Zoran Milanović odgovarao je večeras u talk-showu "2 u 9" Romana Bolkovića na niz važnih pitanja, mnoga od kojih dolaze iz interakcije s gledateljima emisije. Premijer se prisjetio i da je njegov prvi TV nastup bio upravo na Jabuci, 2004. godine.

Na početku emisije Milanović se osvrnuo na pisanje The Economista, koji je Hrvatsku smjestio među deset najgorih ekonomija na svijetu.

"The Economist je sjajan u analizama, ali nemoguće je da smo među deset najgorih ekonomija svijeta. Oni su sjajna novina i najbolji analitičari na svijetu, ali su prije 12 godina prognozirali krah Njemačke, malo su se zeznuli, a tako će biti i s Hrvatskom", kazao je Milanović.

Dodao je da situacija u Hrvatskojnije izvanredna, ali je kompliciranija nego ikada. "Ranih 90.-ih očekivanja su bila drugačija. Mi smo imali razdoblje rasta koje je bilo fikcija, mi smo zatukli industriju i naš zadatak je da to probamo vratiti natrag. Hrvatska ima šanse", zaključio je.

"Od Hrvatske se u prvoj godini tražilo jako puno, ukupne mjere povećanja prihoda i smanjenja rashoda čine 7,7 milijardi kuna ili 2,3 posto BDP-a. To je više nego što je traženo od bilo koje države. U Hrvatskoj se tražio krupan zalogaj, a pitanje je možemo li ga progutati. Kada smanjujete potrošnju, odnosno rashode, onda ne možete u prvoj godini odrezati peviše. Da se pita tehničare, srezali bi plaće 30 posto, mirovine... Oni koji predlažu gledaju tablice, oni koji ih trebaju provesti gledaju društvo. Imamo dva cilja - radna mjesta i rast", kazao je Milanović.

"Međunarodni monetarni fond kaže da smo proveli dobre mjere, dok Europska komisija – sklona odgojnim mjerama, da bi zadržala svoju vjerodostojnost mora prema svima zadržati čvrst stav. Jesu li oni u pravu, to je prije svega naša briga a ne njihova. Političku odluku konačno donosi vlada. Prošli četvrtak sam zato inzistirao da nove mjere razmotre koalicijski partneri, da ne bi poslije bilo nisam znao – kao sa prošlim mjerama, i zakonom o zapošljavanju za 1600 kuna, kad se jedan kolega u Saboru pokazao kao veliki dušebrižnik", naveo je Milanović, osvrćući se na prošlomjesečnu raspravu o novcu koji je bio potreban za nastavak Mrsićevog zapošljavanja.

"Nismo u očajnoj poziciji"

Po Milanovićevom mišljenju, Hrvatska nije u očajnoj poziciji, to je zemlja višeg srednjeg dohotka i podbacuje u onome što bi mogla imati. Godine rasta ekonomije u svijetu su iskorištene za potrošnju i kupovinu stranih dobara i napuhanu stanogradnju, koja se sada balansira. Cijena kvadrata će, kaže, pasti na 1000 eura i što je bilo bilo je, tvrdi Milanović, i dodaje da sustav i država koja potiče rentijersku ekonomiju krivo odgaja ljude.

Na upit zašto investitori imaju problema u Hrvatskoj, zašto nema stranih investicija, iako imamo veze sa svim velikim igračima, Milanović odgovara:


"Kada je rečeno da treba poboljšati investicijsku klimu - Hrvatska ima jedan od boljih zakona o poticanju ulaganja, ukinuli smo porez na investiranu dobit, imamo cijeli niz poticajnih mjera, a naši porezi su niži od onih u Australiji", kazao je Milanović te kao primjer dobrih investicija nave izgradnju autocesta.

Na odgovor ministarstava investitori ponekad moraju čekati i do nekoliko mjeseci, što također predstavlja jedan veliki problem. Zašto nema razumnog roka u kojem bi ministarstva morala odgovoriti investitoru?

"To je fama. To je zakonom sve regulirano, ako netko krši zakon, treba ga prijaviti. Kod nas je sve regulirano i u 99 posto slučajeva to funkcionira", kazao je Milanović.

"Dok god budemo doživljavali INA-u kao teren sraza Hrvata i Mađara, neće biti dobro

O razvoju situacije u INA-i ima mišljenje optimističnije od većine analitičara:

"Dok god budemo doživljavali INA-u kao teren sraza Hrvata i Mađara, neće biti dobro. MOL je svoje dionice platio, i to dobro ih je platio, i iz toga proizlaze određena upravljačka prava. To su ratovi koje ja ne želim voditi, želim jasna pravila igre, i kompaniju koja će se razvijati, koliko je to realno i moguće, zapošljavati, ulagati u razvoj i ostvarivati dobit i reinvestirati. Ja u ovim razgovorima nisam Hrvat, Mađar, nego predstavnik suvlasnika. Teorijski, mi možemo sutra osnovati novu INA-u i sami sebi dati koncesije. Koncesija za eksploataciju hidrovodika u Jadranu je povijesna", rekao je Milanović na pitanje o sudbini INA-e.



O predstečajnim nagodbama: Ako je netko negdje nekoga prevario, grdno će se pokajati

Na pitanje da komentira brojne kritike na račun predstečajnih nagodbi u javnosti, Milanović je kazao kako ne želi ponavljati sve što je Linić rekao prije nekoliko dana na konferenciji za novinare, kada je prezentirao rezultate predstečajnih nagodbi javnosti.

"Predstečajne nagodbe su prihvatljiva, ali izvanredna mjera i kao takve će lagano ići prema kraju. Što tu nije jasno, tko je tu prevaren i tko nije govorio istinu? Mi smo govorili istinu, nikoga nismo prevarili.

Uvijek isto smeće HDZ iza sebe ostavi, to je jedan ciklus koji se stalno ponavlja. Ako je netko negdje nekoga u predstečajnim nagodbama prevario, grdno će se pokajati", kazao je Milanović.

O slučaju Merzel: Ja sam sustav zaštitio tako da sam ga prozvao

Na upit što je pokušao postići ili poručiti kada je zatražio očitovanje sisačke Porezne uprave o slučaju Merzel, Milanović govori da je htio zaštititi institucije koje su se našle na udaru optužbi.

"Htjeli smo zaštititi instituciju. Znate li koliko im je trebalo da provjere cijeli slučaj - pet sati. Nije bitno što će reći pravosuđe, Porezna uprava radi svaki dan. Moja poruka je bila: Imaš u hijerarhiji poreznika u Sisku koji se sad trese - ili ga smijeni pa neka pravosuđe radi što hoće, ili ga zaštiti i reci da je radio po zakonu. Nije trebalo ni pet sati da se vidi da je rađeno po propisima i da je napravljeno sve po proceduri. Ja sam sustav zaštitio tako da sam ga prozvao rekavši - očistite se sami, da vas ja ne bih morao čistiti.


Bitno je da građani imaju povjerenje u sve institucije, a Vlada je najveća institucija u Hrvatskoj. To je trebalo učiniti ranije, čim su se pojavile insinuacije. Želim odgovor jesu li svi radili po propisima - i odgovor je jesu", kazao je Milanović.

Kazao je i kako su ostavke Željka Sabe i Marine Lovrić Merzel krivo protumačene, odnosno da oni nisu dali ostavke u Predsjedništvu SDP-a niti ih je Predsjedništvo moglo prihvatiti jer, kako kaže, njih Predsjedništvo nije niti biralo. Oni su, kaže Milanović, ostavke podnijeli javnosti.

"Lovrić je u ovom slučaju teško oštećena, bez obzira na sve, a o sudbini Željka Sabe neka odlučuju Vukovarci", kazao je Milanović.

"HDZ poziva ljude da bacaju opoziciju u Kevinu jamu"

"Situacija nije 1991., Hrvatska je jača i stabilnija nego ikad u odnosu na svoje okruženje, zahvaljujući članstvu u EU i NATO. Bez obzira na ekonomsku krizu. U Njemačkoj se velika koalicija dogodila iz očaja velikih stranaka, jer su takvi bili izborni rezultati. HDZ kaže da je za veliku koaliciju, a sve što oni rade je suprotno tome, oni pozivaju ljude da bacaju opoziciju u Kevinu jamu", rekao je na pitanje o tome je li moguća i potrebna velika koalicija SDP-a i HDZ-a.


Na pitanje o tome kako je moguće da godinu dana nije razgovarao sa Toninom Piculom, Milanović objašnjava:

"Ja sam dostupan svim svojim suradnicima, svom najužem timu ću se javiti  u roku od najviše pola sata od kako me nazovu. Ali Tonino Picula nije u tom užem timu. Ja sam ga predložio za njegov posao, ne vidim u čemu je problem, možda u tome što sam tražio od zastupnika da se odreknu dijela svoje, realno, ogromne plaće u korist fonda Ana Rukavina".

Premijer se, također, ne slaže s tvrdnjom da u SDP-u nema unutarnje demokracije.

"Mi smo daleko najdemokratičnija stranka u Hrvatskoj. To je bolje nego da svi monolitno slijede šefa, a onda kad se on spotakne, raskomadaju ga poput pčela u košnici kad matica ostane bez hormona. Kod nas se raspravlja i donose odluke. Ja odgovaram stranci i državi do onda dok im to odgovara, a sljedeći izbori će biti jedan težak referendum između Vlade koji rade uporno i pošteno, i onih koji samo huškaju. Hrvatice i Hrvati, ako želite daljnje rezanje i deranje, glasajte za pučke stranke i HDZ, jer su pučke stranke u Europi stale na stranu zagovornika „austerity“, tj. daljnjih rezova", kaže Milanović, koji je tijekom razgovora najavio i novi dolazak na TV Jabuku za mjesec dana.

Pročitajte više