Ministarstvo socijalne politike: "Nismo nadležni za slučaj Sulimani, oštećena će pravdu morati potražiti na sudu"

REDAKCIJA Indexa uputila je upit Ministarstvu socijalne politike i mladih o slučaju Samah Sulimani, Sirijke kojoj je suprug Hrvat doslovno ote dijete te joj brani viđanje s kćeri. Molba za rješavanje ovog slučaja Ministarstvu je poslana još u listopadu, a do voditeljice Službe za podršku obitelji Ministarstva socijalne politike i mladih stigla je tek 9. studenog! Odgovor Ministarstva poslan je odvjetnici Sulimani jučer, a kako napominju iz Ministarstva, danas bi trebao poštom stići na njezinu adresu.

"Gospođa Sulimani obratila se po punomoćnici Katji Jajaš zahtjevom za vraćanje djeteta u Arapsku Republiku Siriju temeljem Konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece. Punomoćnica se i osobno, telefonom, obratila savjetnici Ministarstva od koje je dobila sve potrebne informacije u svezi s postupkom i pravnim mogućnostima.

Ministarstvo je odgovorilo stranci pismeno putem punomoćnice i odmah u telefonskom razgovoru sa zaduženom socijalnom službom u nadležnom Centru za socijalnu skrb razmijenilo informacije o slučaju, posebice o možebitnoj ugroženosti djetetovih prava radi provjere i eventualnog pokretanja postupka zaštite prava djeteta po službenoj dužnosti", odgovorili su Indexu iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Na upit koje sve mjere Ministarstvo sada može, i planira, poduzeti, iz Ministarstva su bili jasno - ništa, budući da Sirija nije potpisnica Konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodnim otmicama djece.

"Ministarstvo je središnje tijelo za postupke po Haškoj konvenciji o građansko pravnim aspektima međunarodne otmice djece, koje postupa na zahtjev u svim slučajevima protupravnog odvođenja djeteta koje je živjelo u državi stranci Konvencije neposredno prije bilo kakve povrede prava na brigu, skrb ili na viđanje i obrnuto tj. ako je dijete protupravno odvedeno iz Hrvatske u neku od država ugovornica Haške konvencije ili je u njoj protupravno zadržano. U ovom slučaju Konvencija se ne može primijeniti jer država iz koje je dijete odvedeno kao i država u koju se traži povratak djeteta nisu stranke Konvencije. U takvim slučajevima stranka ima mogućnost neposredno se sa zahtjevom obratiti nadležnom sudu, o čemu je punomoćnica stranke obaviještena. Sud će po potrebi u postupak uključiti nadležni centar za socijalnu skrb i druga tijela", stoji u odgovoru Ministarstva.

Pročitajte više