Modi prisegnuo za predsjednika indijske vlade

Screenshot: YouTube

NARENDRA MODI prisegnuo je u ponedjeljak na dužnost predsjednika indijske vladena svečanosti održanoj u raskošnoj predsjedničkoj palači u New Delhiju, nakon uvjerljive izborne pobjede na parlamentarnim izborima održanim prije deset dana.

Milijuni Indijaca inauguraciju su pratili u tv-progamu uživo. "Danas ćemo utrti put sjajnoj budućnosti naše domovine. Zamislimo snažnu i razvijenu Indiju koja aktivno surađuje s globalnom zajednicom na jačanju mira i razvoja u svijetu", rekao je novoizabrani premijer.

63-godišnji Modi, sin siromašnog prodavača čaja dolazi na vlast nakon vladavine dinastije Nehru-Gandhi. Nakon 25 godina koalicijskih vlada Modi će stanovnicima Indije ponuditi brojne reforme. Njegova stranka Baratiya Janata na parlamentarnim je izborima odnijela uvjerljivu pobjedu i prvi put u povijesti zemlje osvojila većinu mjesta u parlamentu. Stranka nacionalnog kongresa, pretrpjela je težak poraz osvojivši manje od 50 od 543 mjesta u donjem domu parlamenta. Modi je nedavno rekao da će raditi na tomu da ispuni očekivanja običnog čovjeka.

Brojni simpatizeri novoga premijera vide kao svojevrstan indijsku inačicu neoliberalnih svjetskih čelnika - bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana i britanske premijerke Margaret Thatcher.

Modi je na inauguraciju pozvao čelnike svih osam članica Saveza za regionalnu suradnju u južnoj Aziji (SAARC), među kojima i pakistanskog premijera Navaza Šarifa koji je jutros doputovao na prisegu. Promatrači tu gestu smatraju simboličnom u nastojanju da se odmrznu i poboljšaju tradicionalno napeti odnosi između dviju zemalja. Modijev poziv Šarifu na inauguraciju doživljava se kao znak dobre volje Indije prema Pakistanu s obzirom na to da će joj prvi put od neovisnosti 1947. prisustvovati šef vlade jedne od dviju nuklearnih sila rivala.

Pročitajte više