"Mogu li se Talijani opametiti i napokon početi plaćati poreze u svojoj zemlji"?

Foto: Arhiva

"UTAJA poreza u Italiji je dosegla razmjere da se zapravo može govoriti o jednoj vrsti nacionalnog sporta", tvrdi Deutsche Welle u članku pod naslovom "Mogu li Talijani doći k pameti?". Prema procjeni talijanskih poreznih vlasti, prošle godine je u ovoj zemlji utajeno gotovo 130 milijardi eura, a aktualna vlast poručuje da je utaja poreza opasnost za demokraciju u Italiji. Šef nacionalnog Financijskog ureda, Attilio Befera tvrdi da je dimenzija utaje poreza u Italiji dosegla do sada neviđene razmjere.

"Najgore što se jednoj državi može dogoditi je da se varalice smatra pametnima. Nažalost je u Italiji se prevelik broj varalica smatrao pametnim osobama“, upozorava Befara prenosi DW podsjećajući da su trikovi neplaćanja poreza u razdoblju vladavine Silvija Berlusconija dosegli svoj vrhunac. Berlusconi koji je i sam utajio porez, za što je i osuđen, ohrabrivao je građane da urade isto. Beppe Grillo iz stranke Pokret pet zvjezdica također drži da poreze ne treba platiti.

"Porez – zašto moram plaćati porez? Ja bih rado plaćao porez kada bih s time nešto dobio. No, ovdje ne funkcionira ništa", tvrdi Grillo za DW.

Talijani, koji gotovo tradicionalno nemaju preveliko povjerenje u državu i njezine institucije, većinom će prije poslušati što im kaže netko iz populističkih redova ili desnopopulističkih stranaka (kao što je recimo Lega Nord), nego osobe kao što je trenutno Befera, zaključuje DW. 
 

Pročitajte više