Mrak-Taritaš: CROPOS sustav služi svima koji se bave prostorom, ne samo geodetima

Foto: FaH

OD USPOSTAVE hrvatskoga pozicijskog sustava CROPOS-a pokazalo se da on služi svima koji se bave prostorom, ne samo geodetima, ocijenila je danas otvarajući 3. CROPOS, konferenciju u Opatiji, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš.

Ministrica je, ističući važnost geodetske struke, rekla da s geodetima "priča počinje i završava" te da izrada prostornih planova, dobro upravljanje prostorom i to koliko će stanje u prostoru biti dobro definirano ovisi o podatcima koje daju geodeti.

Ističući da ministarstvo provodi nekoliko velikih projekata, navela je da je jedan od njih sređivanje stanja u prostoru, u čemu aktivno sudjeluju geodeti čiji će se rezultati vidjeti, a drugi je projekt stvaranje okvira i svih elemenata za konkurentnost Hrvatske u sklopu kojega je donošenje zakona o prostornom uređenju, građenju i građevnoj inspekciji.

Koliko će se dobro ti zakoni, koji su u saborskoj proceduri, moći primjenjivati, ovisi i o geodetskoj struci, poručila je ministrica, ističući da treba stvarati pozitivno okruženje te da su, prema iskustvima, države koje su sredile katastar i gruntovnicu imale i povećanje investicija.

Zaželjevši da konferencija bude uspješna, ministrica je rekla kako želi da se pokaže da su "i na polju katastarskih izmjera napravljena poboljšanja, a ne da se, primjerice, kod novih investicija razgovara o starim i novim katastarskim izmjerama".

U nastavku skupa predstavljen je CROPOS - hrvatski pozicijski sustav koji je Državna geodetska uprava uvela u službenu uporabu 9. prosinca 2008.

CROPOS sustav jest državna mreža referentnih GNSS stanica (globalni navigacijski satelitski sustav), a omogućuje primjenu modernih metoda mjerenja i tehnologije u svagdanjem radu geodetskih stručnjaka u Hrvatskoj.

Dostupnost sustava, kako je rečeno, sada je veća od 99,9 posto, a broj korisnika stalno raste. Do je sada registrirano oko 600 tvrtaka kojima je tako omogućeno jednostavnije, učinkovitije i pouzdanije korištenje GNSS tehnologije mjerenja.

Treću CROPOS konferenciju organizirali su Državna geodetska uprava, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije.

Predavanja o CROPOS-u o iskustvima i mogućnostima njegove primjene, mogućnostima u razvoju gospodarstva te o GNSS mrežama u okruženju održat će mnogi stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.

Nakon CROPOS konferencije, geodetski stručnjaci sudjelovat će na dvodnevnome 6. simpoziju ovlaštenih inženjera geodezije o "neiskorištenim potencijalima geodezije - napuštenim i novim područjima djelovanja" koji počinje sutra također u Opatiji.

Pročitajte više