Mrsić: Dio sindikata u pregovore je ušao s idejom da se ne dogovori, ne bojimo se štrajkova



MINISTAR rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić za Media servis je komentirao pregovore Vlade i sindikata o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora koji su jučer definitivno propali. Odluka će biti donesena arbitražom, a Mrsić je izrazio žaljenje što nije postignut dogovor.

"Izgleda da je ipak jedan dio sindikata ušao u ove pregovore s idejom da se ne dogovori. Vlada je u ove pregovore ušla s vjerom da se dogovori i tako smo i vodili sam pregovarački proces. Od početnih stajališta smo se svi približili i došli do jednog zajedničkog stajališta koje kaže da se u ovom trenutku moramo odreći određenih materijalnih prava da bi održali radna mjesta", rekao je Mrsić.

"Dio sindikata ne prihvaća realnost"

Vlada se, kaže, nije htjela dovesti u situaciju da se ne mogu plaćati pristigle obaveze, odnosno da se dođe do dužničke krize.

"Jedan dio sindikata je to prihvatio, ali na žalost drugi dio sindikata očito nije želio shvatiti realnost u kojoj se Hrvatska nalazi", izjavio je Mrsić koji je najavio proces arbitraže koji predstoji nakon neuspješnog završetka pregovora.

"Pokrenuli smo proces arbitraže. Taj neovisni arbitar će trebati ocijeniti da li ova četiri potpisa i pristanak tri djelatnosti može biti osnova da se izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora primjene i na ovu djelatnost koja nije željela potpisati", pojasnio je Mrsić koji očekuje da će sve relativno kratko trajati.

"Vjerujem da ćemo sljedeći tjedan imati prvi sastanak i da će arbitraža vrlo brzo završiti jer je tu samo pitanje da li se izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora, s obzirom da je potpisana od strane četiri sindikata i tri djelatnosti može primijeniti na ostalu djelatnost. Ono što je važno reći da je odluka arbitra konačna, odnosno ima snagu izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora", rekao je Mrsić.

Neće biti mirenja

Ministar rada i mirovinskog sustava osvrnuo se i na prijedlog Ivice Babića iz Hrvatskog liječničkog sindikata koji je predložio da se prvo pristupi mirenju, a onda arbitraži.

"Bojim se da, što se tiče mirenja, tu nema sreće jer je takav bio tijek pregovora. Definitivno se sa strane sindikata koji nisu potpisali nije napravio niti jedan korak prema približavanju stajalištima Vlade dok je sa strane ostala četiri sindikata bilo volje da se približe stajalištima Vlade, ali i Vlade da se približe stajalištima sindikata", smatra Mrsić.

"Štrajkovi su dio demokracije"

Sindikati okupljeni oko Matice hrvatskih sindikata predsjednika Vilima Ribića nepopustljivi su u svojim nastojanjima. Ribić je izjavio i kako arbitraža nije obavezna onome tko njoj ne želi pristupiti, a ministar Mrsić ga je podsjetio na "poučak Avberšek".

"Prije otprilike godinu i pol ili dvije godine su donesene izmjene kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva gdje sindikat na čijem je čelu gospođa Avberšek nije htio potpisati te izmjene. Nakon toga je krenula arbitraža. Gospođa Avberšek nije htjela sudjelovati u toj arbitraži. Međutim, arbitraža je završila i donijela pravorijek i koliko znam sud je stao na stanovište da, bez obzira što se nije sudjelovalo u arbitraži, da se automatski s tim što se nije prestalo sudjelovati priznaje odluka arbitra", prepričao je Mrsić.

Vlada se, ističe, ne boji eventualnih štrajkova koje Ribić najavljuje za rujan. "To je dio demokracije, legalna opcija. Mi se toga ne bojimo. Nadamo se da do toga neće doći iz jednostavnog razloga što svi trebaju shvatiti da s time nećemo riješiti ništa", zaključio je Mrsić.

Pročitajte više