Na Pantovčaku sastanak o uvođenju građanskog odgoja u sve škole

Foto: Dragan Matić/Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović održat će sjednicu Vijeća za socijalnu pravdu na temu uvođenja građanskog odgoja u osnovne i srednje škole.

Građanski odgoj lani je eksperimentalno uveden u 12 hrvatskih škola na inicijativu resornog ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje te civilnog sektora - Mreže mladih Hrvatske, Centra za mirovne studije i GONG-a. Postignuti rezultati trebali bi pomoći kvalitetnijem uvođenju građanskog odgoja u sve škole u Hrvatskoj. Emina Bužinkić iz Mreže mladih najavljuje.

"Osobno ću se založiti za razgovor i jasan plan da se građanski odgoj uvede u sve škole do kraja mandata ove Vlade. I da se na neki način predoče jasni financijski okviri, koji su osobito važni kada se u obzir uzme obrazovanje i usavršavanje nastavnika koji bi trebali podučavati učenike tom sadržaju", otkriva Bužankić dio svog uvodnog izlaganja.

Građanski odgoj za Hrvatsku je, kaže, iznimno važan, jer odgaja generacije za mir i nenasilje.

"Osobito zato što su brojna istraživanja ukazala na nedostatak ovakvih vještina nenasilja ili čak manjka političke pismenosti i političke participacije mladih ljudi", napominje Bužankić.

O potrebi uvođenja građanskog odgoja prije rasprave govorit će još neki članovi predsjednikova Vijeća za socijalnu pravdu - prof.dr.sc. Vedrana Spajić-Vrkaš s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prof. Ankica Nježić, pomoćnica ministra za standard, strategije i posebne programe.

Pročitajte više