Na Varufakisov srednji prst u Zagrebu pljeskao i terorist frakcije Crvene armije

Foto: Robert Crc / sebversivefestival.com

USRED pregovora grčke Vlade sa stranim vjerovnicima, među kojima je najveći Njemačka, pojavila se snimka na kojoj grčki ministar financija pokazuje srednji prst hipotetskom njemačkom dužnosniku. Grčki ministar financija Janis Varufakis drznuo se to na gostovanju na Subversive Festivalu u Zagrebu 2013. godine.

> Varoufakis prozvan lašcem zbog srednjeg prsta kojeg je Nijemcima pokazao u Zagrebu

"Grčka je 2010. trebala objaviti da ne može ispunjavati svoje obveze kao što je učinila Argentina te pokazati Njemačkoj srednji prst", rekao je posjetiteljima Subversive festivala Varufakis.

U prvom redu i pripadnik terorističke skupine koja je zauzela njemačku ambasadu u Stockholmu

To je prilično uzdrmalo ionako poremećene odnose Grka i Nijemaca. Nijemce bi sigurno zgranulo i društvo u kojem je Varufakis bio na spomenutom festivalu. U prvom redu, blizu sadašnjeg grčkog ministra financija pljeskao je Karl-Heinz Dellwo, pripadnik terorističke skupine Baader-Meinhof.

Baader-Meinhof (ili RAF - Frakcija Crvene armije) bila je ekstremna ljevičarska organizacija koja je djelovala od kraja '60-ih pa do 1998. kada su raspušteni. U tom razdoblju izvršili su više pljački banaka, otmica i napada, u kojima su stradale 34 osobe.


Dellwo je 1975. s još pet istomišljenika zauzeo njemačku ambasadu u Stockholmu, pri čemu je poginulo dvoje talaca i dvoje otmičara. Dobio je 20 godina zatvora.

Iako Baader-Meinhof više nije prijetnja sigurnosti, njemačko pravosuđe i istražitelji još su se godinama nakon službenog gašenja te organizacije bavili neriješenim slučajevima.

Varufakisu poruke da više radi, a manje priča

Nervoza između Njemačke i Grčke sve je veća jer pregovori o rješavanju grčkog duga nisu, za sada, značajnije napredovali.

Iako je u Bundestagu izglasana do sada najveća potpora nekom paketu pomoći u eurozoni, vladajući konzervativci ne taje da im je, kako se izrazio predsjednik parlamenta Volker Kauder, mrsko "sirovo" ponašanje grčke vlade, a posebice njezinog "heretika" Varufakisa.

Njemačka izričito traži od Atene da se poštuju sve preuzete obveze, na što je Grčka uzvratila traženjem ratne odštete za Drugi svjetski rat i najavila pljenidbu njemačke imovine.

Zaiskrilo je i na osobnoj razini, te je njemački ministar financija izjavio da je Janis Varufakis "budalasto naivan" u svojem ophođenju s medijima, na što je Grčka službeno uložila prosvjednu notu.


Varufakis je svojim ispadima u javnosti već počeo iritirati i premijera Aleksisa Ciprasa, koji mu je do sada uvijek držao stranu. Poručio je svojim ministrima da da manje pričaju, a više rade, indirektno baš misleći na Varufakisa.

Nedavno je i Sirizin list "Agavi" svog ministra financija upozorio na "toksičnu izloženost" medijima i da snagu ne bi trebao trošiti na pojavljivanje u državnim i međunarodnim medijima.

Taj 53-godišnji ekonomist, koji je doživio uspjeh komentirajući europsku financijsku krizu putem blogova, poruka na Twitteru, predavanja i knjiga, nije nesklon kontroverzama.

Uvjete eurozone ponuđene Grčkoj za pomoć u izlasku iz recesije nazvao "fiskalnim waterboardingom" (referenca na metodu mučenja koju su provodili agenti CIA-e nad zatvorenicima).

Sebe je Varufakis nazvao "slučajnim ekonomistom" te tvrdi da ga ne sputava nikakva ideologija. Guardian je pisao kako je Varufakis upravo zbog svoje ratobornosti možda i postavljen na jednu od najodgovornijih funkcija u novoj grčkoj vladi.

"Kako pisati o senzaciji Varufakisova prsta?"

O Varufakisovom prstu oglasio se i tim Subversive festivala, njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Kako pisati o senzaciji Varufakisova prsta?

a) Varufakisov prst čisti je senzacionalizam. Njemački mediji, žuti, komercijalni, ovo žele prikazati kao nešto aktualno, što je grčki ministar financija nedavno pokazao Njemačkoj. Cilj nije dakle nikakvo točno i pravovremeno informiranje, jer tribina je održana 2013., a u tribini se govori o 2010. godini i cilj očito nije ispunjavanje javne funkcije. Također, ako je prst i pokazao, pokazala ga je privatna osoba u funkciji publicista, teoretičara i istraživača. U tom periodu Varufakis nije ni mogao misliti da će nekad u budućnosti sve što je rečeno tada u funkciji teoretičara postići funkciju predstavnika grčkog naroda. Kako bi javnost onda uopće na temelju ovakvog medijskog žutila mogla donijeti kvalificiranu političku i društvenu odluku?

b) Izostanak pravovremenog i točnog informiranja i ovakvo prefarbavanje konotacija zapravo je pokazatelj izostanka javne medijske funkcije i trčanja za profitom do kojeg dolazi preko rasta broja klikova, pa onda i rasta cijene oglasnog prostora i vidljivosti portala.

c) Relevantnija je vijest osim ovog gore nabrojenog i solidarizacija lijevih snaga i pojašnjavanje značenja prsta. Bitno je valjda i pojašnjavanje kako se grčki ministar financija još uvijek očito nije navikao na činjenicu da je sada javna ličnost i kao takav je pod povećalom medijskog žutila te je očito da se ne snalazi u ovome još uvijek najbolje.

d) U konačnici zašto tema nije prst koji njemačka politika pokazuje cijeloj europskoj periferiji?"

Pročitajte više