Na ova pitanja Željka Markić sigurno neće odgovoriti: "Po čemu sam ja to manje vrijedan?"

Screenshot i video: Facebook

"ŠTO JE vaš osobni motiv da ste pokrenuli ovakvu inicijativu? Što je to da vas muči ako bih ja primjerice želio usvojiti dijete ili oženiti se za svog partnera? Po čemu sam ja to manje vrijedan i po čemu ja to ne zaslužujem imati mogućnost postati roditelj? Zašto mislite da ja kao gay ne bih mogao dobro odgojiti dijete i tko je vama dao pravo da odlučujete o tome?".

Pitanja su to koja je Željki Markić u video poruci postavio Tonči Antunović, hrvatski novinar i fotograf koji već tri godine živi u New Yorku. Poruku je na svom Facebook profilu Marušić odlučio objaviti nakon što je odgledao Markićkino gostovanje u HRT-ovoj emisiji Fokus.

 


U New York je Antunović, kako kaže, otišao prvenstveno da bi svojoj nećakinji pomogao u odgoju djeteta. Za svog malog nećaka brinuo se više od godinu dana. "Pelene, formula, presvlačenje, igranje... Znati i sami, odgojili ste ih četvero ako se ne varam", poručuje Antunović liderici homofobne inicijative U ime obitelji. No, to nije bio jedini razlog njegovog odlaska iz Hrvatske.


"Nije ugodno kad vam kao djetetu u Makarskoj dok šetate rivom dobacuju 'pederčino' i slično. Samo zato što sam drugačiji. Nije ugodno ni kad vas dva put doslovce cipelare. Samo zato što sam drugačiji", kaže Antunović.

U svojoj poruci Markićki ističe da je prvi zakon demokracije, na koju se ona voli pozivati, odvajanje crkve od države. Za što se inicijativa U ime obitelji očigledno ne zalaže. "Potpuno je jasno da čitavu svoju kampanju temeljite pozivajući se na vjerska učenja crkve i podršku svih crkvenih institucija. Što je s nama koji ne ljubimo oltare i ne idemo u crkvu, a vjerujemo u boga. I vjerujem da je jedan za sve i da ne čini razliku između mene i vas nikakvu", poručuje Antunović.

"I dok se cijeli svijet kreće u smjeru izjednačavanja prava homoseksualaca i širenja vidika, ljudskih prava i tolerancije, vi pokrećete inicijativu koja meni i sličnima meni želi onemogućiti normalan ili samo jednak život vašem. Pozivate se na govor mržnje. Što je s govorom mržnje koji mene prati cijeli život? Što je s govorom mržnje kada djeca vrše samoubojstvo jer ne mogu živjeti u sredinama u kojima su izvrgnuta ruglu, preziru i agresiji? Što je s govorom mržnje koji svakodnevno prati živote mladih gay ljudi u Hrvatskoj? Ne nekoliko mjeseci koliko traje vaša kampanja, već godinama, desetljećima", poručuje Antunović.

 

Pročitajte više