Na ratištu u Siriji poginuo još jedan mladić iz BiH: "Otišao je boriti se za potlačeni narod u Siriji"

Screenshot:YouTube

NA RATIŠTU u Siriji poginuo je još jedan državljanin Bosne i Hercegovine, boreći se na strani islamističkih pobunjenika protiv režima Bašara al-Assada. Riječ je o Emedinu Veliću iz Sarajeva, koji je, prema pisanju lokalnih portala, poginuo pokušavajući spasiti jednog od svojih suboraca. Inače, odlazak državljana BiH na ratišta u drugim zemljama uskoro bi mogao biti i kazneno sankcioniran - tu inicijativu je u parlamentarnu proceduru uputio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Točno devet dana nakon što je objavljeno da je na ratištu u Siriji stradao 41-godišnji Derviš Halilović zvani "Omar iz Zenice", stižu nove vijesti o pogibijama državljana BiH u toj ratom zahvaćenoj državi, javlja AA.

Eldin Velić, brat stradalog Emedina, kazao je da je za odlazak u Siriju njegov brat dobio i očevo dopuštenje. "Otišao je boriti se za potlačeni narod u Siriji", kazao je.

Kako je ranije izjavio glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić, prema operativnim saznanjima kojima raspolažu sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini, na ratištima u Siriji sudjeluje oko 60 državljana BiH. No, oni koji su bliski spomenutim krugovima navode da je ta brojka i mnogo veća.

Prije Emedina Velića u Siriji su poginuli bosanskohercegovački državljani Derviš Halilović i Muazer Šabić.

Pročitajte više