Najezda zmija u Beogradu: Pogoduju im vremenski uvjeti, ali nisu otrovne i nema razloga za brigu

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

PROŠLIH su dana u Beogradu u više navrata primijećene zmije, što je izazvalo uznemirenost građana. Zavod za zaštitu prirode Srbije kaže da razloga za paniku nema.


Iako ovakvi neočekivani susreti izazivaju neugodu i strah, pogotovo onima koji pojavu zmija vezuju za divlju prirodu, nema razloga za paniku, priopćeno je, prenosi portal Mondo.

Pojavljivanje zmija u travnju i svibnju prirodna je pojava za ovu grupu životinja. Pokraj prostora u prirodi, nije neobično da se zmije pojavljuju i u urbanim sredinama, s obzirom na to da gradska naselja pokrivaju njihova nekadašnja prirodna staništa.

Tako se u prvim mjesecima proljeća može naletjeti na zmije uglavnom u onim gradskim prostorima koji su sklonjeni od ljudi - podrumima, tavanima, zapuštenim dvorištima i divljim površinama.

Zmije tada kreću u potragu za hranom i vodom, a događa se i da, uplašene i dezorijentirane gradskom bukom, u svojoj potrazi zalutaju i u prometne dijelove grada.

U Beogradu obitava pet vrsta zmija i sve su neotrovne. Zmija se povlači i izbjegava čovjeka, ali ako dođe do iznenadnog susreta, dovoljno je zastati, izbjeći nagle pokrete i pričekati da zmija pobjegne Zmije su u Srbiji zakonom zaštićene vrste, zabranjeno je njihovo ubijanje i narušavanje njihovih staništa.

Pročitajte više