Najmanje 30 mrtvih u Bengaziju, stranci se masovno povlače iz Libije

Screenshot: YouTube

NAJMANJE trideset ljudi ubijeno je tijekom noći i u utorak ujutro u libijskom gradu Bengaziju u žestokim borbama između vladinih posebnih snaga i islamskih boraca, a strane zemlje i dalje povlače svoje predstavnike iz te zemlje, javljaju agencije.

Žestoke borbe u Bengaziju, drugom po veličini gradu u Libiji te borbe između protivničkih milicija u glavnom gradu Tripoliju izazvale su kaos u zadnja dva tjedna u Libiji. Radi se o najžešćim sukobima u toj zemlji od građanskog rata 2011. u kojem je svrgnut Moamer Gadafi. "Dosad smo primili trideset tijela", kazao je za Reuters medicinski izvor u glavnoj bolnici u Bengaziju.

Portugal je odlučio privremeno zatvoriti svoje veleposlanstvo u Libiji i evakuirati svoje državljane zbog nesigurnosti u toj zemlji, javio je France Presse. Ta je zemlja već ranije evakuirala dio svojih državljana koji su željeli napustiti zemlju. Francuska se u utorak također priprema na evakuaciju svojih državljana, a još nekoliko zemalja, među kojima Velika Britanija, Njemačka, Nizozemska i Italija svojim su građanima preporučile da napuste Libiju.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova savjetovalo je u ponedjeljak hrvatskim građanima da do daljnjega ne putuju u Libiju. "Zbog nestabilnog političkog i pogoršanog sigurnosnog stanja te intenziviranja oružanih sukoba savjetujemo potpunu odgodu svih putovanja u Libiju. Građanima Hrvatske koji se nalaze u Libiji preporučamo napuštanje zemlje", objavljeno je na internetskoj stranici MVEP-a.

Sjedinjene Države su evakuirale svoje diplomatsko osoblje u subotu kopnenim putem, uz zračnu zaštitu. Kanada je odlučila također privremeno povući svoje diplomate, rekao je ministar vanjskih poslova John Baird. Italija je pak odlučila u Tripoli poslati sedam kanadera kako bi pomogla u stavljanju pod kontrolu požara koji od nedjelje bukti u ogromnom skladištu ugljikovodika koje je pogodila raketa, objavila je libijska vlada.

"Sva naftna polja su sigurna"

Libija proizvodi oko pola milijuna barela sirove nafte na dan i sva su njezina naftna polja sigurna unatoč stalnome nasilju, izjavio je u utorak jedan dužnosnik libijskoga ministarstva nafte.
Žestoke borbe u gradu Bengaziju na istoku zemlje, kao i sukobi paravojnih snaga u glavnome gradu Tripoliju guraju Libiju u još gori kaos nakon dvotjednog nasilja nezabilježenog od 2011. kad je u građanskome ratu svrgnut predsjednik Moamer Gadafi.

"Mogu potvrditi da su sva naftna polja sigurna i proizvodnja je još oko petsto tisuća barela na dan", rekao je Samir Salim Kamal, direktor planiranja u libijskome naftnom ministarstvu. Nije želio reći od kojega je dana taj podatak.


Prije dva tjedna libijska proizvodnja nafte skočila je na 588 tisuća barela na dan, ali je pala nakon borbi koje su izbile oko aerodroma u glavnome gradu.

Srušen vojni avion

Libijski vojni zrakoplov, u službi snaga odanih generalu Kalifi Haftarum koji je djelovao u borbama protiv islamističkih skupina, srušio se u utorak u Bengaziju, na istoku zemlje, doznaje se iz vojnih izvora.

Pilot je iskočio iz zrakoplova i "živ je i zdrav", izjavio je za AFP general Sagr Al-Džeruši, "zapovjednih zračnih operacija" i pripadnik snaga odanih Haftaru. Za sada se ne zna, dodao je, radi li se o tehničkom kvaru ili se zrakoplov srušio nakon što je pogođen raketnim projektilom.

Prema izjavi svjedoka, zrakoplov je prije pada borbeno djelovao, bombardirajući položaje islamista.

U Bengaziju od subote traju borbe koje su započele ofenzivom radikalnih islamističkih skupina na vojnu baze Specijalnih vojnih snaga u blizini središta grada. Spomenute snage jedna su od rijetkih redovnih vojnih jedinica u Libiji, no u subotu su odlučile dati potporu Haftaru, umirovljenom i odmetnutom generalu libijske vojske. Haftar već 16 mjeseci u Bengaziju vodi vojne operacije protiv "terorista".

Pročitajte više