Najpoznatiji paraolimpijac-ubojica pušten na slobodu uz jamčevinu

Foto: AFP

"JAMČEVINA iznosi 113.000 dolara", odlučio je sudac Desmond Nair koji je tako pozitivno riješio zahtjev obrane Oscara Pistoriusa za puštanje na slobodu uz jamčevinu. Poznati paraolimpijac mora predati putovnicu i oružje. Isto tako, prema odluci suda, zabranjeni su mu svi kontakti sa svjedocima. Odlučeno je i kako će suđenje Pistoriusu trebalo početi 4. lipnja. 

Tužiteljstvo se oštro protivilo puštanju na slobodu, smatrajući da bi Pistorius mogao pobjeći iz zemlje. No, sud vjerujem kako tako nešto nije moguće.

Podsjetimo, Pistoriusu se sudi za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp. Ubijena je prije tjedan dana na Valentinovo, a Pistorius tvrdi da je ju ubio slučajno, misleći da se radi o provalniku. Ipak, dokazi na mjestu zločina, kao i kontradiktorne izjave nekih svjedoka, upućuju na to da je Pistorius možda ipak znao da se radi o Reevi te da ju je ubio namjerno. Optužen je za ubojstvo s predumišljajem, a jedan od susjeda prilikom svjedočenja je potvrdio da se iz kuće paraolimpijca nerijetko čula svađa. Par se, kako tvrdi susjed, svađao i na sam dan ubojstva.

Jučer je sa slučaja Pistorius smijenjen i glavni istražitelj Hilton Botha, nakon što se pojavila informacija da je i protiv njega podignuto sedam optužnica za pokušaj ubojstva. naime, Botha je 2011. godine, s još dvojicom kolega, optužen da je, u pijanom stanju, iz službenog automobila otvorio vatru na minibus prepun putnika. Iako je optužnica povučena nedugo nakon podizanja, jučer je ponovno podignuta, a početak suđenja Bothi očekuje se sredinom svibnja.

Pročitajte više