Napad na egipatske vojnike na Sinaju: Najmanje 25 mrtvih, 26 ranjenih

Foto: Guliver image/Getty images

NAJMANJE 25 egipatskih vojnika poginulo, a 26 su ranjena u petak u napadu autobombom na vojnu kontrolnu točku na sjeveru poluotoka Sinaja, objavili su sigurnosni čelnici.

Egipat je zapljusnuo val napada na redarstvene snage otkako je vojska u srpnju 2013. svrgnula i uhitila islamističkog predsjednika Muhameda Mursija. Odgovornost za te napade najčešće su preuzimale džihadističke skupine kao odgovor na progon kojemu su više od godinu dana izloženi Mursijevi pristaše.

Napad u petak jedan je s najvećim brojem žrtava zadnjih tjedana. Meta je bila vojna kontrolna točka sjeverozapadno od grada Al Aricha, glavnog grada pokrajine Sjevernog Sinaja, rekli su redarstveni čelnici koji su htjeli ostati anonimni.

"Većina ranjenih je u teškom stanju i svi još nisu prevezeni u bolnicu", rekao je za AFP čelnik ministarstva zdravstva u pokrajini Sjevernom Sinaju, Tarek Khater.

Sazvano egipatsko vijeće za nacionalnu sigurnost

Predsjednik Abdel Fattah al-Sissi, bivši vrhovni vojni zapovjednik i organizator Mursijeve smjene, sazvao je za petak navečer sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se "pratilo stanje na Sinaju", navodi se u priopćenju predsjedništva.

Džihadistički napadi koji su u početku bili ograničeni na sjever Sinaja, nenaseljeno planinsko područje uz granicu s Izraelom i Pojasom Gaze, proširili su se na deltu Nila i na egipatsku prijestolnicu.


Tako su u srijedu u eksploziji bombe ispred ulaza u kairsko sveučilište poginuli barem šestorica policajaca i troje prolaznika. Odgovornost za napad preuzela je skupina Ajnad Misr.

Abdela Fattaha al-Sissija koji je u svibnju pobijedio na predsjedničkim izborima pošto je uklonio svaku oporbu, islamističku i liberalnu, optužuju da uvodi represivniji režim od Mubarakova. Hosni Mubarak svrgnut je u narodnoj pobuni 2011.

Nakon Mursijeve smjene, više od 1400 njegovih pristaša je ubijeno u gušenju prosvjeda. Prijeki sud je stotine Mursijevih pristaša osudio na smrt, što je UN ocijenio "neviđenim u novijoj povijesti", a 15.000 ih je strpano u zatvor.

Pročitajte više