Neće trebati jesti snijeg: Za plan zimske službe Zagrebačke županije više od 15 milijuna kuna

Foto: Arhiva

PREDSTAVLJEN je plan zimske službe Zagrebačke županije za nadolazeću zimu. Plan zimske službe obuhvaća razdoblje od 15. studenog do 15. travnja, a za njegovu realizaciju osigurano je nešto više od 15 milijuna i tristo tisuća kuna.

Pod zimskom službom podrazumijevaju se radovi neophodni za održavanje prohodnosti cesta i sigurnog odvijanja prometa, za režim prometa u zimskim uvjetima prema posebnim propisima.

Novim pravilnikom županijske lokalne ceste smatraju se prohodnima i sa 15 cm snijega, a državne sa 10. ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Ivan Mikulčić:

" Molimo građane da u svakom slučaju opreme svoja vozila sa zimskom opremom. Da shvate da više neće biti nikad onako kako je bilo prije, da bude odmah crno nakon dan, dva, da neće bit zastoja, da neće biti zatvaranja cesta. Bit će i zatvaranja cesta prilikom poledice i kad to prilike na cesti zahtjevaju, i to je moguće sad. Prema tome i nama će biti teško, i policiji i pogotovo operaterima, imat ćemo sigurno bezbroj poziva", rekao je Mikulčić.

Stanje na Županijskim i lokalnim cestama je alarmantno, napominje Mikulčić te apelira da se mora donijeti model kako bi se osigurao priljev novca za održavanje istih.

" Prema pravilniku o registraciji vozila kojim bi se za 50 % povisili iznosi sredstava prilikom registracije vozila, koji se plaćaju za održavanje cesta i to je direktni priliv novca u Županijsku upravu za ceste. Pored toga udruga je predložila Ministarstvu i način preraspodjele onih lipa iz benzina, onih trošarina. Da bi 10 lipa iz trošarina pripadalo direktno Županijskim uprava za ceste i time bi se stvorio jedan održivi sustav",

Za provođenje radova zimske službe osigurano je 26 ekipa, 3000 tona soli i 3600 m3 sipine.

I ove godine izvođenje radova zimske službe za županijske i lokalne ceste na području Zagrebačke županije provodit će Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o.

Pročitajte više