Nekoliko sati prije kraja primirja iz Pojasa Gaze ispaljena raketa na Izrael

Foto: Hina

SAMO nekoliko sati prije nego što je trebalo završiti trodnevno primirje ispaljena je raketa iz Pojasa Gaze. Raketa je pala na otvoreno područje u blizini Ashkelona, no nije prouzročila nikakvu štetu niti je bilo žrtava, javlja BBC.

Prilikom pokušaja demontaže neeksplodiranog izraelskog projektila poginulo šest osoba

Šestero ljudi poginulo je u Pojasu Gaze tijekom pokušaja demontaže neeksplodiranog izraelskog projektila.

Među poginulima je palestinski novinar i talijanski snimatelj.

Talijanski video novinar Simone Camilli radio je za nekoliko stranih agencija među kojima i Associated Press i prvi je strani novinar ubijen u ovom valu sukoba u Gazi.

Tragedija se dogodila u gradu Beit Lahiya na sjeveru pojasa Gaze.

Nesretan događaj prethodi isteku trodnevnog primirja između Izraela i Palestinaca, dok istovremeno sa mirovnih pregovora u Kairu nema vijesti o dogovoru pregovarača.

Hamas je u utorak upozorio da ne može prihvatiti još jedno produljenje

Egipatski posrednici u srijedu ujutro pokušavali su produljiti primirje u Pojasu Gaze, unatoč otporu palestinskih pregovarača.

Kairo, koji je ugostio neizravne pregovore između Izraela i Palestinaca, zalaže se da se produlji 72-satni prekid vatre koji bi trebao isteći u srijedu navečer, rekao je Kais Abdul Karim, član palestinskog izaslanstva.

Međutim, on kaže da njegova skupina smatra jaz između stajališta dviju strana preširokim, te kaže da neće pristati na produljenje bez napretka u ispunjavanju palestinskih zahtjeva.

Pregovori koji će se odvijati tijekom današnjeg dana, trećeg dana drugog kruga pregovora, ključni su, smatra Karim.


Hamas je u utorak upozorio da ne može prihvatiti još jedno produljenje, te da je ovo primirje "drugo i posljednje". Izraelska je strana pak kazala da bi mogla na još nekoliko dana produljiti primirje kako bi se dogovorio dugoročni sporazum kojim bi se okončala četiri tjedna intenzivnih borbi u Gazi.

U međuvremenu, posljednji dogovor o 72-satnom primirju dogovoren u ponedjeljak poštuje se.

U ratu koji traje mjesec dana poginulo je gotovo dvije tisuće Palestinaca i 67 Izraelaca.

 

Talijanska vlada potvrdila pogibiju izvjestitelja u Gazi

Talijanska vlada u srijedu je potvrdila informaciju o pogibiji u Gazi talijanskog izvjestitelja Simonea Camillija tijekom operacije demontaže izraelske rakete u Gazi, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

"Pogibija Simonea Camillija tragedija je za njegovu obitelji i za zemlju. Ponovno jedan novinar plaća danak ratu koji traje već više od tri godine", rekla je šefica talijanske diplomacije Federica Mogherini, izrazivši duboku sućut zbog bolnog gubitka".

Izrazila je žaljenje i zbog toga "što drugi put u nekoliko mjeseci oplakujemo mlade ljude koji su odvažno obavljali svoj izvjestiteljski posao".

U svibnju je u Ukrajini u eksploziji granate život izgubio talijanski izvjestitelj i fotograf Andy Rocchelli.

"Simoneova smrt još jedanput nas podsjeća da hitno treba pronaći konačno rješenje sukoba na Bliskom istoku", rekla je Mogherini. Camilli je u Gazi u protekle tri godine snimao dokumentarni film. Radio je za više međunarodnih medija, među njima i za američki Associated Press. Pokrivao je događaje na Bliskom istoku, u Turskoj i na Balkanu.

Pročitajte više