Nikolić promijenio mišljenje: Knin i Vukovar su hrvatski gradovi, ja ne svojatam tuđi teritorij!

PREDSJEDNIK Srbije Nikola Tadić u intervjuu za Tanjug progovorio je o svom stavu o Srebrenici, ali i o izjavama o Vukovaru koje je neposredno prije drugog kruga predsjedničkih izbora dao za jedan njemački list.

Podsjetio je da je u svojim kampanjama govorio da su Knin i Vukovar bili srpski gradovi po strukturi stanovništva, a ne u nekom drugom kontekstu te je naglasio kako je još prije šest godina izjavio da priznaje hrvatske granice.

"Vukovar je na teritoriju Hrvatske. Kada bi u njemu živjela većina srpskog stanovništva, to ne bi činilo razliku. Ima u Vojvodini mnogo gradova u kojima je većina građana druge nacionalnosti, pa sve funkcionira kako treba. Ja ne želim svojatati ono što nije moje", izjavio je Nikolić za Tanjug.

Dodao je i da su mu mediji u prvih nekoliko dana mandata pokušali "natovariti" brojne kritike, ali da se on ne namjerava predati. Ne želi, kako kaže, nesporazume s ostalim državama u regiji te da će se zbog toga potruditi da se više "ne vraća u prošlost.

"Prihvatit ću svaki poziv da otputujem u bilo koju državu na službeni posjet. Uputili smo pozivnice svim predsjednicima država da 11. lipnja dođu u Beograd na moju inauguraciju. Većina je prihvatila poziv, a Josipovića su, čini se, spriječile obaveze zakazane ranije. Usprkos tome, održavamo kontakt s Hrvatskom", rekao je Nikolić.

"Moj narod počinio je strašan zločin u Srebrenici"

"S gnušanjem gledam na takav strašni zločin. Kao čovjek nikada ne mogu šutjeti ako je zločin počinjen i moram ga osuditi. Ja osuđujem sve zločine", opravdao se Nikolić upitan da komentira svoje izjave o genocidu u Srebrenici.

Dodao je kako se u svojim izjavama oslanja isključivo na rezoluciju koju je srpski parlament donio u ožujku 2010. godine, kojom osuđuje "težak zločin" počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici, ali da se u tom dokumentu ne spominje riječ "genocid" te da je stoga ni on ne želi upotrebljavati.

Pročitajte više