Nisu uspjeli prikupiti milijun potpisa: Propala inicijativa za temeljni dohodak

Screenshot: basicincome2013.eu

EUROPSKA građanska inicijativa nije uspjela prikupiti dovoljno potpisa za bezuvjetni temeljni dohodak. Podsjetimo, da bi se o ovoj inicijativi raspravljalo u Europskoj komisiji, u čitavoj Europskoj uniji bilo je nužno do 14. siječnja 2014. skupiti milijun potpisa. Podaci na službenim stranicama inicijative pokazuju kako je do danas prikupljeno svega nešto više od 285.000 potpisa.

Najviše je potpisa (u odnosu na potrebnu kvotu) prikupljeno u Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Belgiji, Estoniji, Nizozemskoj i Mađarskoj. Inicijativa je priopćila kako ove godine neće ponovno pokrenuti prikupljanje potpisa.

Cilj inicijative bio je natjerati zemlje EU da svojim građanima isplaćuju bezuvjetni temeljni dohodak. Radi se o mjesečnom iznosu kojeg bi država trebala isplaćivati svakom građaninu, te ga na taj način zaštititi od siromaštva i nezaposlenosti.

Temeljni dohodak zamišljen je da ga prima svako dijete i svaka odrasla osoba, bili oni radno sposobni ili ne, bez obzira na to jesu li siromašni ili ne. Temeljni dohodak trebao bi pokrivati sve osnovne životne potrebe građana: hranu, piće, krov nad glavom, režije, te odjeću i obuću. Predlaže se da temeljni dohodak iznosi 60 posto prosječne neto plaće u državi. Hrvatsku bi, dakle, temeljni dohodak koštao oko 97,2 milijardi kuna godišnje. Ideja je da se temeljni dohodak dobrim dijelom financira iz sredstava prikupljenih od poreza.

Podsjetimo i da si Hrvatski građani prvi među građanima zemalja Europske unije premašili prag u izjašnjavanju potpore javnoj inicijativi za bezuvjetni temeljni prihod građana. Inicijativa temeljni dohodak u Hrvatskoj je prikupila više od 9000 potpisa i tako postala prva zemlja u Europskoj uniji koja je prikupila sve potrebne potpise.

Pročitajte više