Njemačka Commerzbank uvela negativne kamate: Klijenti plaćaju čuvanje novca na računu

Foto: scx.hu

NJEMAČKA Commerzbanka uvela je negativne kamatne stope, te će veliki klijenti te banke plaćati čuvanje novca, što je posljedica snižavanja kamatnih stopa Europske središnje banke.

"Razlog za takvu odluku su negativne kamatne stope ECB-a za depozite. Bit ćemo oprezni pri naplaćivanju naknada za depozite i posebno uzeti u obzir razinu likvidnosti naših klijenata", navodi se u priopćenju banke.

Banka će klijentima nuditi alternativne investicije, umjesto klasične štednje.

Kako navodi Reuters i Deutsche bank nudi velikim klijentima alternative gotovinskim depozitima, no nisu htjeli dati detaljnija pojašnjenja.

Ranije ovog mjeseca sličan potez povukla je i "Deutsche Skatbank", banka srednje veličine, koja je za neke klijente negativnu kamatnu stopu od 0,25%, te za takav potez također okrivljuje politiku ECB-a.

ECB je u srpnju prošle godine snizila tri ključne kamatne stope na minimalnu razinu, kako bi spriječila deflaciju, odnosno potaknula rast cijena.

Iz "Deutsche Skatbank" tada su objasnili da više ne mogu pokrivati troškove držanja novca uz tako niske kamatne stope na tržištima, te su donijeli odluku da će za račune sa iznosom većim od 500 tisuća eura naplaćivati naknadu za čuvanje sredstava, umjesto da klijentu plaćaju kamatu.

 

Pročitajte više