Njemački list Tagesspiegel: U BiH je najveći regrutni centar Islamske države u Europi

Foto: Hina

"BIH JE jedno od najvećih mjesta za novačenje boraca Islamske države u Europi. Stručnjaci smatraju da je u borbe u Siriji i Iraku otišlo najmanje tisuću ljudi s Balkana. Tome treba dodati i Bošnjake koji imaju njemačko, austrijsko ili srpsko državljanstvo", navodi Tagesspiegel .

Reporteri njemačkog lista su na ulasku u Gornju Maoču vidjeli brojne zastave Islamske države, koje su stanovnici makli kad su shvatili da su im u posjeti novinari. Napisali su da je to selo centar za vrbovanje novih snaga, a početkom veljače su specijalci bili u raciji jer se smatra da su negdje u blizini teroristički kampovi.

U BiH su ratovali pripadnici Al Qaede

List piše da su poslije rata u BiH nastale brojne islamističke enklave, između ostalog i zato što je mnogo stranih džihadista ostalo u zemlji, te da su mnogi mudžahedini donijeli sa sobom i borbeno iskustvo iz Afganistana.

“Tamo su bili pripadnici Al Qaede, koje je u BiH poslao Osama bin Laden. U kolovozu 1993. osnovali su jedinicu El mudžahedin. Navodno su protivnicima odsijecali glave i njima igrali nogomet. Islamističke mreže iz rata u BiH su i dalje aktivne", tvrde Nijemci.

Tekst završava prikazom plana vođe Islamske države Abu Bakra al-Baghdadija prema kojem "cijeli Balkan do Beča treba  postati dio kalifata koji je džihadistička teroristička organizacija lani proglasila zauzetim teritorijama Iraka i Sirije".

Pročitajte više