Njemački obavještajci tvrde da su let MH17 srušili proruski separatisti

Foto: Hina

NJEMAČKA protuobavještajna agencija BND je završila detaljnu analizu i zaključila da odgovornost za rušenje zrakoplova MH17 u istočnoj Ukrajini snose proruski separatisti, javlja u nedjelju Spiegel Online.

Predsjednik BND-a Gerhard Schindler je članovima vijeća zaduženog za praćenje rada njemačkih obavještajaca u prezentaciji održanoj 8. listopada ponudio obilje dokaza, uključujući satelitske snimke i druge fotografske materijale, koji podržavaju njegovu tvrdnju.

BND raspolaže s dokazima koji ukazuju da su proruski separatisti osvojili sustav za raketnu obranu BUK u ukrajinskoj vojnoj bazi i ispalili projektil koji je 17. srpnja eksplodirao u blizini malezijskog zrakoplova s 298 putnika i članova posade.

Nedvosmisleni rezultati 

Schindler kaže da je njegova agencija došla do nedvosmislenih rezultata. Jedan je da su fotografije iz Ukrajine manipulirane i da postoje detalji koji na to ukazuju. Drugi da su ruske tvrdnje o tome kako su raketu ispalili ukrajinski vojnici  i da je u blizini MH17 bio ukrajinski lovac – netočne.

"To su bili proruski separatisti," zaključio je Schindler o padu zrakoplova na kojem su bila i četiri njemačka državljanina.

Glasnogovornik Ureda njemačkog federalnog tužiteljstva je za Spiegel potvrdio otvaranje istrage protiv nepoznatih počinitelja zbog mogućnosti da se radi o ratnom zločinu.

Pročitajte više