Njemački populisti spremni za izbore

Foto: FAH

MLADA njemačka antieuropska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) nada se osvajanju prvih zastupničkih mjesta u nekom pokrajinskom parlamentu u zapadnoj Njemačkoj na nedjeljnim izborima u gradu-državi Hamburgu.

Uspjeh u tom velikome lučkom gradu (drugom po veličini u Njemačkoj s 1,8 milijuna stanovnika) u njemačkom bi nacionalnom političkom krajoliku definitivno usidrio AfD desnije od vladajućeg CDU-a kancelarke Angele Merkel.

AfD, osnovan 2013. godine, u kolovozu i rujnu ušao je u tri pokrajinska parlamenta (Brandenburg, Tiringija, Saska) na istoku Njemačke, osvojivši na svim trima izborima oko 10 posto glasova. Prethodno je na izborima za Europski parlament stranka osvojila 6,5 posto glasova i sedam zastupnika.

Socijaldemokrati prednjače u anketama

Vlast u Hamburgu trebala bi i nakon nedjeljnih izbora ostati u rukama SPD-a i aktualnog gradonačelnika Olafa Scholza. Socijaldemokrati u anketama dobivaju oko 45 posto glasova.

"Ako ne požnjemo dovoljno glasova, za koaliciju ću se obratiti Zelenima", rekao je Scholz, kojem je draže tražiti partnera na ljevici nego na desnici.

AfD vodi Bernd Lucke, profesor ekonomike koji se zalaže za "civilizirani razvod" s eurom, i po anketama dobiva nešto sitno preko pet posto glasova, točno koliko treba za prelazak izbornog praga.

Stranka je osnovana prije tek dvije godine i uspijeva kapitalizirati nezadovoljstvo njemačkih poreznih obveznika kojima je dosta toga da budu europske "muzare", osuđene da plaćaju neuspjehe zemalja u krizi.

Dolazak na vlast radikalne Sirize u Grčkoj i bojazan da ta zemlja neće vratiti svoje dugove mogao bi donijeti još koji postotak AfD-u. Lucke kaže da je grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu zahvalan što je europskim liderima pokazao "da ovako više ne može".

Konzervativni po pitanju imigracije


Često opisivana kao populistička, stranka je zauzela vrlo konzervativna stajališta po pitanju useljavanja. Neki su članovi AfD pozivali na zbližavanje s protuislamskim pokretom Pegidom, prije nego li je njezin zamah počeo jenjavati.

Nakon uspjeha na istoku, relativno siromašnom i s visokom stopom nezaposlenosti, AfD se nada da će za sebe pronaći čvrsto tlo i u trgovačkom i hanzeatskom Hamburgu.

Hamburg, poznat po važnoj luci, brojnim bogatašima i nekoć slavnim klubovima u kojima su karijeru počeli Beatlesi, dugovječna je socijaldemokratska tvrđava.

Na terenu kampanja je bila mlaka i vodila se o lokalnim temama poput gradskog prijevoza. Među strankama vlada konsenzus oko namjere da se Hamburg kandidira za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine.

Na nacionalnoj razini, AfD po posljednjim anketama ima oko šest posto potpore. Uvjerljivo vode CDU i sestrinska joj CSU s 42 posto, debelo ispred socijaldemokrata s 23 posto. Zeleni imaju oko deset, a krajnja ljevice Die Linke devet posto podrške.

Pročitajte više