Novi sukobi na istoku Jeruzalema potaknuli sastanak palestinskog predsjednika i Johna Kerryija

Foto: FAH

NOVI sukobi izbili su između Palestinaca i izraelskih vojnika u istočnim dijelovima Jeruzalema, a ponovni rast napetosti između dviju strana biti će tema sastanka palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i američkog državnog tajnika Johna Kerryja u Jordanu.

Više desetaka zamaskiranih Palestinaca zasulo je kamenjem izraelske vojnike u četvrti Essaouiya koji su uzvratili suzavcem, gumenim mecima i šok granatama, uobičajenim arsenalom specijalnih snaga za suzbijanje nereda.

Snage sigurnosti su na tri od četiri ulaza u tu četvrt postavile betonske blokove, što je izazvalo gnjev ostalog stanovništva koje ne može ići na posao u židovske dijelove grada i voditi djecu u školu, smatrajući taj potez "kolektivnom kaznom".

Jake policijske snage raspoređene su diljem grada kako bi se spriječilo nasilje koje je posljednjih tjedana sve žešće. Od ljeta je u sukobima u istočnom Jeruzalemu poginulo deset ljudi, a eskalacija nasilja se širi i ostatkom zemlje te se mnogi pribojavaju treće intifade. Nezadovoljstvo Palestinaca okupacijom, nastavkom izgradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu te uhićenjima aktivista raste i zbog sve veće nezaposlenosti te beznađa.

Pročitajte više