Obama i Tusk zajedno protiv terorizma i za mir u Ukrajini

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama i predsjednik Europskoga vijeća Donald Tusk jučer su pozvali na jedinstvo u vezi s Ukrajinom i razgovarali o europskim sigurnosnim izazovima, među ostalima i terorizmu.

Obama je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskomu predsjedniku Francoisu Hollandeu zahvalio na suradnji radi postizanja sporazuma o prekidu vatre iz Minska.

"Ali znamo iz iskustva zadnjih nekoliko godina da će ti dogovori biti besmisleni bez snažnog nadzora i primjene", rekao je Obama na sastanku u Ovalnome uredu Bijele kuće.

EU i SAD surađuju u vezi sa sankcijama Moskvi zbog ukrajinske krize, ali Tusk je u jednom ranijem intervjuu za New York Times rekao da Europska unija nije spremna za novi krug strožih sankcija Rusiji. Za Tuska jedinstvo nije važno samo u vezi s Ukrajinom, nego i u vezi s rastućom terorističkom prijetnjom u Libiji, kao i u odnosu na Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP). Po njegovim riječima, EU mora pomoći spriječiti širenje nasilnoga ekstremizma u Africi.

"Ne smijemo dopustiti da država propadne i anarhija zavlada sto milja od južne europske obale", rekao je Tusk.

Bivši je poljski premijer priznao da su se problemi u rješavanju ukrajinske krize, borba protiv terorizma u Libiji i poticanje slobodne trgovine pokazali kao veliki izazov.

Pročitajte više