Obama o republikancima: Nestrpljivo čekam rad s protivnicima, odlučan sam u suradnji!

Foto: FaH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama izjavio je da je odlučan surađivati sljedeće dvije godine s republikanskim protivnicima koji su pobijedili na izborima za Senat i učvrstili već postojeću većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

"Nestrpljivo čekam rad s novim Kongresom kako bi sljedeće dvije godine bile što konstruktivnije", izjavio je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Američki predsjednik je najavio da će službeno tražit od Kongresa da razmotri odobrenje primjene sile protiv Islamske države.

"Svijet mora znati da su Sjedinjene Države ujedinjene u tom nastojanju, pripadnici naše vojske zaslužuju našu jasnu i ujedinjenu podršku", rekao je Barack Obama.

Dodoa je da bi dvije stranke mogle postići dogovor u području infrastruktre i jačanja američkog izvoza.

Ponovio je da je odlučan u tom području do kraja godine djelovati putem uredbi. "Neću se zadovoljiti čekanjem", rekao je.

"Poboljšat ćemo funkcioniranje našeg sustava imigracije!"

Predsjednik je također ponovo pozvao Kongres da usvoji reformu imigrantske politike, po modelu zakona koji je Senat prihvatio prošle godine, ali su ga republikanci potkopali.

"Poduzet ćemo sve moguće zakonske mjere koje će omogućiti bolje funkcioniranje našeg sustava imigracije, jačanje sredstava na granicama gdje se koncentrira zabrinutost Amerikanca", objasnio je.

Nekoliko minuta ranije šef republikanaca u Senatu, Mitch McConnell, je "crvenom krpom" nazvao eventualne jednostrane dekrete o imigraciji koji bi uključivali reguliranje statusa dijela od 11 milijuna osoba bez dokumenata u SAD-u.

Barack Obama je na konferenciji komentirao pregovore velikih svjetskih sila i Teherana o spornom iranskom nuklearnom programu.

"Oni su ispoštivali privremena pravila", naglasio je. "Vidjet ćemo za tri ili četiri tjedna možemo li zaključiti dogovor" i naglasio da radije ne zaključuje nikakav nego loš dogovor.

Pročitajte više