Obitelji traže da Hrvatska riješi sudbinu nestalih Srba u Oluji i Bljesku: "Stradali su zato jer su vjerovali Tuđmanu"

OBITELJI nestalih Srba u Oluji 1995. i Komisija Vlade Srbije za nestale osobe danas su, povodom 17. godišnjice te akcije, zatražili od Hrvatske da "bez odgađanja i izgovora riješi sudbinu oko 2.000 krajiških Srba koji se još vode kao nestali", javlja Blic.

"Ne znamo zašto u Hrvatskoj ni do danas nisu identificirane žrtve koje su ekshumirane i prije 10 godina, iako postoje svi potrebni uzorci i podaci. Vrijeme je da Hrvatska, koja je na pragu ulaska u EU, pokaže tu svoju demokratičnost u ispunjavanju humanitarnih zadataka", rekao je Čedomir Marić iz Udruženja obitelji nestalih i poginulih "Suza" na konferenciji za novinare.
 

Marić je kao najveći problem naveo to što nisu ekshumirane žrtve akcija Oluje i Bljeska na 359 registriranih i evidentiranih lokacija te i izostanak identifikacije 350 ubijenih Srba čiji su posmrtni ostaci u institutu u Zagrebu.
 
Dodao je da obitelji ubijenih Srba "nemaju legalno pravo" u Hrvatskoj podići spomenike na mjestima stradanja rođaka "što govori o odnosu Hrvatske prema srpskim žrtvama".

Predstavnica "Suze" Nada Bodiroga rekla je da su njeni roditelji ubijeni "samo zato što su Srbi i jer su povjerovali tadašnjem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu koji je one koji nisu počinili zločine pozvao da ostanu u svojim kućama i zajamčio im sigurnost". 

"Obitelji žrtava više ne prihvaćaju izgovore" 
Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestale osobe Veljko Odalović rekao je da će od hrvatskih vlasti tražiti da se ekshumiraju i identificiraju svi posmrtni ostaci. Ocijenio je da je to prioritetno državno pitanje te rekao da obitelji žrtava više ne prihvaćaju izgovore.
 
"Srbija, nažalost, ne može da određivati kada će se i gdje u drugoj državi obavljati ekshumacije, a i kada bismo identificirali svih 350 posmrtnih ostataka koji su na institutu u Zagrebu i žrtve s 359 registriranih grobnih mjesta, to bi bila tek polovica ukupnog broja", rekao je Odalović.
 

Pročitajte više