Obitelji žrtava nezadovoljne presudom za zločine u Lovasu: "Njima ljudski život vrijedi tri godine zatvora"

OBITELJI žrtava izrazito su nezadovoljne današnjom presudom četrnaestorici muškaraca zbog ratnih zločina nad Hrvatima u Lovasu.

Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas četrnaestoricu muškaraca optuženih za ratni zločin nad hrvatskim stanovništvom u Lovasu na zatvorske kazne u trajanju od četiri do 20 godina. Najveću zatvorsku kaznu od 20 godina dobio je prvooptuženi Ljuban Devetak. Četrnaestorica muškaraca osuđena su na ukupno 128 godina zatvora.

Presude se odnose na počinitelje ubojstava tek nešto više od polovice od ukupno 70 ubijenih Lovašanina.

"Ohrabrujuće je što bi se mogao otvoriti novi postupak za preostalih 30 žrtava"

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana, Lovašanin Željko Cirba, rekao je ua HRT da obitelji žrtava zasigurno nisu zadovoljne presudama. No, dodao je da su ohrabrujuće riječi sutkinje izrečene u završnoj riječi, koje otvaraju mogućnost za novi sudski postupak u vezi sa stradanjem preostalih Lovašana, a čije stradanje nije bilo predmet sudskog postupka koji je danas završio izricanjem presuda.

Mislimo da bi se svakako sudska odgovornost trebala zatražiti i za pripadnike bivše JNA, a ne samo srpskih paravojnih postrojba, koji su također sudjelovali u okupaciji Lovasa i ubojstvima njegovih mještana hrvatske narodnosti, kazao je Cirba.

Prema riječima Ivana Mujića, koji je u Lovasu preživio čišćenje minskog polja, obitelji žrtava nisu, niti mogu biti zadovoljne današnjom presudom za zločine koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojba, lokalnih srpskih vlasti i jugovojske počinili u Lovasu 1991. "Optuženima je suđeno za 40 osoba što znači da jedan život vrijedi koliko tri godine zatvora, ističe. Sudsko je vijeće prihvatilo sve navode svjedoka, što, nažalost, nije i rezultiralo većim kaznama", dodao je za HRT.

"Neprirodno je da se za teško ubojstvo dobije kazna od 40, a za ratni zločin tek nekoliko godina zatvora"

"Presudama ne možemo biti nikako zadovoljni. Jedino smo zadovoljni činjenicom da je optuženima presuđeno, međutim, nema te presude koja može zadovoljti obitelji žrtava", izjavio je Adam Rendulić, čiji je otac ubijen u Lovasu 1991.

Srpska humaitarka Nataša Kandić, koja je neko vrijeme bila i zastupnica žrtava, rekla je da je neprirodno da se za ratni zločin dobije kazna od samo nekoliko godina zatvora. "Neprirodno je da za ratne zločine netko bude osuđen na šest, sedam, osam ili devet godina, kada znamo da se u postupcima za druga kaznena djela, za teška ubojstva, katkad dobivaju kazne u visini od 40 godina zatvora", rekla je Kandić.

Pročitajte više