Od 1. srpnja cijene roaminga bit će i do 15 puta manje, sljedeće ljeto očekuje se daljnji pad

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

VEĆ OD sljedećeg tjedna oni koji koriste mobilne telefone u inozemstvu zadovoljno će trljati ruke jer će doći do drastičnog pada cijena.

Odlazni pozivi u EU bit će jeftiniji šest puta (2,27 kn), dok će dolazni biti manji 12 puta (0,66). Cijena SMS-a bit će manja pet puta (0,75 kn) dok će prijenos podataka biti jeftiniji čak 15 puta (4,26 kn megabajt).

Od 1. srpnja uvodi se i ograničenje od 474 kuna na korištenje interneta zbog kojeg su računi u prošlosti znali biti vrtoglavo visoki. Za sljedeće ljeto najavljuje se i daljnji pad cijena. Tada će također biti moguće birati jednog operatera za domaći promet, a drugog operatera za međunarodni promet, javio je RTL.

Europska komisija također želi sljedeće godine u potpunosti ukinuti roaming pa bi tako cijene bile iste u inozemstvu i kod kuće.

Prije deset dana, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije na svojim je stranicama objavila "Odluku o cijenama usluge završavanja (terminacije) poziva u određenu javnu pokretnu komunikacijsku mrežu" kojom se mobilnim operaterima - Hrvatskom telekomu (HT), Vipnetu i Tele2, nalaže smanjenje cijena mobilnih razgovora. Riječ je o usklađivanju cijena s onima na razini Europske unije, čija će Hrvatska postati službeno članica 1. srpnja ove godine.

Veleprodajna cijena mobilnih razgovora će 1. srpnja pasti na 19,33 lipe po minuti, od 1. siječnja 2014. godine će se primjenjivati cijena od 12,82 lipe po minuti, a od 1. siječnja 2015. godine na snagu stupa odluka o cijeni od 6,30 lipa po minuti.

Pročitajte više