Orban jedva zadržao dvotrećinsku većinu u mađarskom parlamentu

Foto: Guliver Image/Getty Images

MAĐARSKI premijer Viktor Orban zadržao je dvotrećinsku većinu u parlamentu, a time i mogućnost da mijenja ustav, pokazali su konačni rezultati prošlotjednih izbora objavljeni u subotu.

Zbog tijesnih rezultata u nekim biračkim okruzima nije bilo odmah jasno hoće li Orbanova stranka Fidesz dosegnuti prag od 133 od ukupno 199 zastupničkih mjesta u parlamentu.

U subotu navečer s prebrojanih 99,9 glasačkih listića Nacionalni izborni ured objavio je na svojoj internetskoj stranici da Fidesz ima točno 133 mjesta, koalicija predvođena socijalistima 38, a stranka krajnje desnice Jobbik 23. Službeni konačni rezultati trebali bi biti objavljeni do 25. travnja.

"Sada je sigurno da će Fidesz opet imati dvotrećinsku većinu", rekao je Peter Kreko, direktor instituta za politiku Political Capital. "A to znači da će se neortodoksne politike nastaviti".

Sukobi s Europskom unijom i medijska cenzura

Orban se često sukobljavao s Europskom unijom i inozemnim ulagačima zbog svojih osebujnih politika uključujući poreze na velike profite banaka, energetskih i telekomunikacijskih tvrtka kako bi održao pod kontrolom proračunski deficit.

Njegova vlada u odlasku iskoristila je svoju većinu kako bi izmijenila stotine zakona, među kojima i temeljne zakone za čiju je izmjenu potrebna dvotrećinska većina.

Kritičari optužuju Fidesz za ograničavanje medijskih sloboda i demokratskih kontrola što on niječe.


U zadnje četiri godine Orban je među ostalim proveo nacionalizaciju privatnih mirovinskih fondova te uveo olakšice za hipotekarne kredite u stranoj valuti što su morale platiti banke koje su većinom u stranim rukama.

Orban je obećao nastaviti s takvim politikama ukoliko bude ponovno izabran.

Investitori očekuju da će provesti plan za prebacivanje velikih dijelova bankarskog sektora u mađarske ruke te da će više opteretiti inozemne energetske tvrtke. Orban bi također želio da država ima veći udio u energetskom sektoru.

Pročitajte više