Oslobađanje generala obilježilo 2012.: "Rat pripada povijesti i okrenimo se budućnosti, svi zajedno"

Foto: Mate Piškor/Cropix

IAKO na zalazu 2012., ovu je godinu defintivno obilježila oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. 

Žalbeno vijeće oslobodilo ih je po svim točkama optužnice. Po izricanju presude u gradovima diljem Hrvatske nastala je opća euforija, generali su se istog dana vratili kući, a na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića dočekalo ih je 100 tisuća građana.

Točku po točku optužnice rušio je sudac Theodor Meron tog 16. studenog u Haagu. 40 minuta trajalo je izricanje presude, a cijeli je svijet mogao čuti da su generali Gotovina i Markač oslobođeni svake odgovornosti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja.

"Odmah pustiti na slobodu Antu Gotovinu i Mladena Markača i pripremiti sve za njihovo puštanje", rekao je sudac Meron. Istodobno, u svim gradovima Hrvatske počelo je slavlje.

Ante Gotovina i Mladen Markač nekoliko sati od presude pušteni su iz pritvorske jedinice u Scheveningenu gdje su proveli sedam odnosno, pet i pol godina zatvora.

U Nizozemsku je po njih stigao Vladin avion, a Media servis je dobio i ekskluzivnu snimku kontrole leta koja je pozdravila generale, a javio im se Gotovina.

"Dragi naši generali, Hrvatska kontrola zračne plovidbe vas ponosno pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor za koji ste se borili i žrtvovali. Od srca vam hvala na tome. Dobrodošli", bila je poruka kontrole leta.

"Pozdrav vama i mi smo sretni što napokon dolazimo kući", odgovorio je Gotovina.

Cijeli državni vrh na Plesu je dočekao generale koji su odmah potom otišli prema Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, praćeni građanima koji su ih duž cijelog puta pozdravljali. 100 tisuća ljudi klicalo je Gotovini i Markaču na Trgu, a dvojica generala potom su im se i obratila.

"Rat pripada povijesti i okrenimo se budućnosti, svi zajedno"

"Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je Oluja u ratu, ovo je pravna Oluja, pobijedili smo, ovo je točka na i. Rat pripada povijesti i okrenimo se budućnosti. Svi zajedno", rekao je Gotovina.

"Sretan sam da će u budućnosti, svaki Hrvat i njegovi nasljednici bilo gdje u svijetu, reći mi imamo hrvatsku domovinu i oslobodili smo je bez ikakve mrlje", poručio je Markač.

No Ante Gotovina te je večeri zaradio i zvižduke. Točnije zaradile su ih institucije hrvatske vlasti kojima se general zahvalio. Slavlje zbog dolaska generala potrajalo je još nekoliko dana. Gotovina je bio prilično susretljiv, novinare je ugostio i u svojoj kući.

"Jeste li popili kavu. Ma dajte popijte kavu", kazao je Gotovina.

Otkrio je i čega se najviše zaželio u proteklih sedam godina.

"Vas, mojih prijatelja, domovine", otkrio je hrvatski general.

Markač: U Gotovini sam našao brata kojeg nemam

Susretljiv je bio i general Mladen Markač, a prvi intervju dao je Media servisu. Otkrio je kako su izgledali pritvorski dani, rekao da je u generalu Anti Gotovini našao brata kojeg nema. "S njime sam dijelio i dobro i zlo", rekao je Markač.

"Ovih zadnjih godinu dana ta nesreća koju smo nosili na leđima nas je toliko zbližila i kad sam duboko ušao u Antinu psihu, prihvatio ga kao prijatelja, na njega se uvijek moglo osloniti", otkrio je Markač.

Po dolasku generala u Hrvatsku burne reakcije stigle su iz Srbije koja je oštro napala Haški sud zbog oslobađajuće presude.

Novinarka Kurira uspjela je dobiti Gotovinu na telefon i pitala ga poziva li izbjegle Srbe da se vrate u Hrvatsku.

"Sigurno, pa oni su građani Hrvatske, to je njihova domovina, kao i moja. Kako ja mogu pozvati nekoga da se vrati svojoj kući, pa to je njegova kuća", rekao je Gotovina.

Od dolaska generala, slažu se uglavnom svi, svaka im je poruka 'na mjestu'. Ipak na Gotovinu su se obrušili ultradesničarski krugovi pa je Hrvatski list na naslovnicu stavio - 'je li ovo naš Gotovina'?

General je s druge strane slegnuo ramenima i poručio: "To je njihova stvar. Ja sam slobodan čovjek. I tako mislim".

Pročitajte više