Ovako je 2009. govorio Vidošević: Kriminal treba progoniti ognjem i mačem, korupcija je u Hrvatskoj postala stil života

Foto: Index

PREDSJEDNIK Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević danas je uhićen u velikoj akciji Remorker, u kojoj ga se, zajedno s još troje osumnjičenih, sumnjiči za izvlačenje više od 30 milijuna kuna iz Komore. Nekadašnji član HDZ-a i predsjednički kandidat tijekom cijele je svoje karijere tvrdio da je sve što posjeduje pošteno zaradio, zaklinjao se na poštenje i ustrajnost u borbi protiv korupcije. A potom je uhićen - zbog korupcije i zlouporabe položaja.

Ovako je Vidošević tijekom proteklih godina govoro u javnosti:

"Sve afere koje potresaju Hrvatsku ovih dana pokazatelj su bolesti sustava s kojom se treba uhvatiti u koštac. Kriminal je postao sustav u Hrvatskoj, a korupcija stil života i to je ono što treba mijenjati. Mi građani ove zemlje imamo pravo i odgovornost boriti se za bolju Hrvatsku u kojoj nitko ne smije imati pravo na siromaštvo."

"Hrvati su lijen, neobrazovan narod koji nema radne navike, navikao je živjeti na tuđem novcu"

"Ne može se živjeti od tuđeg novca"

"Pošteno radeći i pametno ulažući stvorio sam kapital na koji sam ponosan. Sve što imam i sve što znam stavit ću u funkciju ove zemlje!”

"U životu sam sve stekao svojim radom i stoga svakoga mogu pogledati u oči"

"Trebamo aktivirati sav hrvatski potencijal, ponajprije motiviranjem ljudi koji moraju iz izaći iz apatije, beznađa te početi vjerovati da političko vodstvo zna kuda vodi zemlju i da svi zajedno možemo izgraditi zemlju jednakosti, mogućnosti i blagostanja za sve. Sve afere koje potresaju Hrvatsku ovih dana pokazatelj su bolesti sustava s kojom se treba uhvatiti u koštac. Kriminal je postao sustav u Hrvatskoj, a korupcija stil života i to je ono što treba mijenjati. Mi građani ove zemlje imamo pravo i odgovornost boriti se za bolju Hrvatsku u kojoj nitko ne smije imati pravo na siromaštvo"

"Ja vidim Hrvatsku kao modernu, stabilnu i sigurnu državu u kojoj građani žive u društvu rada i jednakih mogućnosti. Državu koja odgaja moralne, obrazovane i radišne mlade naraštaje, jer kroz njih gradi svoju budućnost. Državu koja štiti bolesne i nemoćne, jer je to njena osnovna obveza i dužnost. Država koja svoje gospodarstvo ne upropaštava dijeljenjem i rasprodajom naslijeđenog i posuđenog, već koja potiče proizvodnju i stvaranje novih vrijednosti"

"Kriminal treba progoniti ognjem i mačem"

"Samo materijalno neovisan pojedinac i građanin može biti graditelj osobne sreće i sreće vlastite obitelji, kao i društva u kojem živi. Da bi se ta pretpostavka ostvarila svaki građanin mora imati jednake mogućnosti i jednaku polaznu osnovicu. Hrvatski građanin mora konačno početi živjeti od svoga rada. Jednakost i pravednost ne smije ostati samo na razini parole, jer se inače pretvaraju u svoju suprotnost. Za stvaranje društva jednakih mogućnosti, za stvaranje ozračje kulta rada odgovorna je država"

"Ako nemaš novaca, odrekneš ih se! U krizi postoje drugi prioriteti. Očekivao sam da elita, premijeri, predsjednici, guverneri znaju što je nacionalni prioritet, i da će mobilizirati sve ostale. Tako je i s obiteljskom ekonomijom. Dijete nešto poželi, a otac i majka moraju znati kako će se s time nositi, pa odluče: tijekom ljetnih praznika ići ćeš na jednomjesečni tečaj engleskog, jer će ti koristiti, ali zato nećeš imati skupu odjeću i obuću i novi mobitel Ta se logika u državi probija vrlo sporo, tim više zbog parlamentarne demokracije. Budimo realni: široke koalicije moraju zadovoljiti svoje članove, skupe su i u takvim razmjerima političkoj eliti nije jednostavno sastaviti hijerarhiju ciljeva bitnih za narod i državu te ih provesti u djelo."

"Dok su glavni junaci oni koji žive na nerealnom tečaju, a država ih na različite načine subvencionira i štiti nema prostora za stvarne heroje.“

"Kod nas su uspješni oni koji dijele novce, pa često onaj koji je bliže oltaru bolje čuje misu"

"Mene je teško preplašiti. Vratit ću hrvatskoj optimizam. Došlo je vrijeme za promjene. Hrvatska ne smije biti centralizirana kao što je bila do sada. Moć je u rukama pojedinaca"

"Da je ovo normalna država, da u ovoj državi funkcioniraju institucije, predsjednik bi si možda mogao dopustiti luksuz da bude dobro zbrinuti činovnik, ili možda fikus za što se zalažu neki od mojih protukandidata"

"Hrvatska treba predsjednika koji će joj reći istinu. Sve ovo možete govoriti u Sinju, Dalmatinskoj zagori ili Slavoniji i svi će vas razumjeti, ako govorite hrvatskim jezikom i ako govorite istinu."

"Kriminal treba progoniti kontinuirano i to ne samo kroz tvrtke, već financijske institucije i mirovinske fondove, jer samo tako se mogu otkriti pravi razmjeri privatizacijske pljačke. Mi zakone imamo, ali ih ne provodimo. Postoji tok novca, postoje porezi i imovina, te je putem toga moguće otkriti kriminal. Stoga, da bi se doista uhvatili kriminalci, moramo razgovarati s aspekta struke, a ne politike. Najvažniji preduvjet rješavanja kriminala privatizacije je funkcioniranje institucija i od toga treba početi."

Pročitajte više