Ovako je prije godinu dana bilo u Hrvatskoj: Pržili smo se na skoro 40 stupnjeva

Foto: Facebook (Crometeo), Goran Perešin

NESTABILNO i promjenjivo vrijeme, s učestalim padalinama i grmljavinskim nevremenima diljem zemlje tijekom srpnja, ostavilo je dojam da pravo ljeto još uvijek u Hrvatsku nije stiglo.

Takav dojam dodatno pojačavaju podaci o vremenu u istom razdoblju prošle godine, kada su se dijelovi Hrvatske pržili na skoro 40 Celzijevih stupnjeva. Pokazuje to fotografija koju je na svom Facebooku objavio Crometeo.

29. srpnja prošle godine Osijek se pržio na čak 38,7 Celzijevih stupnjeva, Slavonski Brod na 38,6, Gradište na 38,4, Sisak na 38,1, a Zagreb na 37,9 stupnjeva. Diljem Hrvatske dnevne temperature dizale su se iznad 30, a nerijetko i iznad 35 stupnjeva.

Usporedimo li prošlogodišnje i jučerašnje temperature, vidljivo je da su diljem Hrvatske jučer zabilježene 10 stupnjeva niže temperature nego prošle godine. U Osijeku je tako najviša dnevna temperatura jučer iznosila 28,6 stupnjeva, Slavonskom Brodu 28,4, u Makarskoj je izmjereno 28,5 stupnjeva, dok je u Zagrebu izmjereno 27,2 stupnja.



Prognoze pokazuju kako možemo očekivati ljepše i stabilnije vrijeme u tjednu pred nama. Diljem zemlje od vikenda bi trebalo biti mnogo stabilnije i s puno manje oborina, dok bi temperature trebale početi postupno rasti. Ipak, vrućine na kakvima smo se pržili u ovo vrijeme prošle godine ipak ne treba očekivati.

Pročitajte više