Ovako je prije godinu dana bilo u Hrvatskoj: Suze radosti i euforija zbog povratka generala!

Ilustracija: YouTube

TOČNO godinu dana prošlo je od oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Nakon tadašnje euforije, obojica su nastavila živote dalje od očiju javnosti.


Hrvatska je ujutro 16. studenog 2012. pratila prijenos odluke Žalbenog vijeća Haškog suda. Sudac Theodor Meron pročitao je da vijeće nije utvrdilo postojanje udruženog zločinačkog pothvata, kao ni prekomjerno granatiranje Knina.


Prolomio se tada zagrebačkim Trgom i ostatkom Hrvatske uzvik oduševljenja, a sudac završio:

"Odmah treba pustiti na slobodu Antu Gotovinu i Mladena Markača i pripremiti sve za njihovo puštanje."

Rečeno, učinjeno. Nakon što su pušteni iz Scheveningena, generali su za Zagreb krenuli Vladinim zrakoplovom, a prvi ih je pozdravio kontrolor leta s Plesa: "Dragi naši generali, hrvatska kontrola zračne plovidbe vas s ponosom pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor za koji ste se borili i žrtvovali. Od srca vam hvala na tome. Dobrodošli", poručili su generalima iz kontrole zračne plovidbe.

Nastavili sa životom dalje od politike

"Pozdrav vama, i mi smo sretni što napokon dolazimo kući", odgovorio je general Ante Gotovina iz zrakoplova.

Deseci tisuća oduševljenih dočekali su ih na Trgu bana Jelačića, a oni su se nakon presude prvi put obratili Hrvatskoj.


"Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je Oluja u ratu, ovo je pravna oluja. Pobijedili smo, ovo je 'točka na i'. Rat pripada povijesti i okrenimo se budućnosti svi zajedno", rekao je Gotovina.


"Znao sam da nisam sam i bilo mi je puno lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog pothvata i da je hrvatska vojska, hrvatska policija časno oslobodila svoju domovinu", poručio je Markač okupljenima na Trgu bana Jelačića.

Nakon mise u katedrali uslijedio je prijem kod predsjednika Josipovića. Cijeli državni vrh tada je izrazio zadovoljstvo presudom koja je potvrdila da oslobađanje hrvatskih teritorija nije bio zločinački pothvat, ali i podsjetio da se zločini koji su se dogodili za vrijeme i nakon Oluje, moraju kazniti. Umirovljeni generali, nakon prvotne osude na 24 i 18 godina, nastavili su sa životom. Gotovina se na slobodi posvetio biznisu. Jedna njegova tvrtka u zadarskom akvatoriju bavi se uzgojem tuna, a druga sudjeluje u plinofikaciji Zadra. Markač se okrenuo pisanju knjiga i humanitarnom radu. Njihovo "zbogom" politici neki im s desna ipak nisu oprostili.

 

 

Pročitajte više