Papa Franjo pitao biskupe: Kako crkva može pomoći istospolnim parovima?

Foto: Guliver Image / Getty Images

CENTRALA katoličke crkve u Vatikanu otvorila je ovoga tjedna konzultacije s biskupijama u čitavom svijetu. Iz Vatikana su na sve strane svijeta odaslani upitnici s 39 pitanja koji se tiču obiteljskog života u suvremenom društvu.

Agencija AFP javlja da su pitanja atipično tolerantna za katoličku crkvu, te ih treba shvatiti kao papin pokušaj reformiranja te organizacije. U suvremenoj obitelji, navodi se u dokumentu, pojavile su se brojne nove situacije koje zahtijevaju pozornost crkve i pastoralnu brigu.

Otvoreno je tako i pitanje istospolnih brakova. "Kakvu vrstu pastoralne pažnje možemo pružiti ljudima koji su se odlučili živjeti u ovakvoj zajednici? U slučaju istospolnih zajednica osoba koje su posvojile djecu, što se može učiniti u smislu prijenosa vjere?", neka su od pitanja na koje biskupi moraju odgovoriti.

Upitnik koji je papa poslao biskupima dio je priprema za biskupske sinode koje će se održati 2014. i 2015. godine. Iz Vatikana tvrde da će se na ovim sinodama formulirati smjernice pastoralne brige za osobu i obitelj.

Papa Franjo u brojnim se pitanjima pokazao mekšim od svojih prethodnika. Od samog početka tvrdio je da želi crkvu modernizirati i približiti narodu. Znatno je promijenio i retoriku crkve prema homoseksualnim osobama; iako je jasno dao do znanja da homoseksualnost smatra pogrešnom, također je naglasio kako nije na njemu da sudi homoseksualnim osobama.

Pročitajte više