Park Geun-hye piše povijest: Ovo je prva žena na čelu Južne Koreje

Foto: AFP

PARK GEUN-HYE postala je prva žena na čelu Južne Koreje. Izbore je, podsjetimo, dobila još u prosincu prošle godine, a danas je položila zakletvu i preuzela predsjedničku dužnost.

U svom inauguracijskom govoru pred oko 70.000 ljudi ispred zgrade parlamenta u Seoulu je 61-godišnja Geun-hye najavila politiku nulte tolerancije prema provokacijama susjedne Sjeverne Koreje, kao i novu eru ekonomskog prosperiteta ove četvrte azijske gospodarske sile.

"Nedavni sjevernokorejski nuklearni test je izazov za opstanak i budućnost korejskog naroda i ne treba ni sumnjati da će najveća žrtva biti nitko drugi do nego sama Sjeverna Koreja", poručila je nova južnokorejska predsjednica te još jednom pozvala Sjevernu Koreju da se bez odgađanja odrekne svojih nuklearnih ambicijama kako bi se izgradio put mira i zajedničkog napretka.

Park je kći bivšeg diktatora i lidera vladajuće stranke Saenuri Park Chung-heeja, koji je na vlast došao vojnim udarom i koji je nakon 18 godina vladavine ubijen u atentatu. U rujnu prošle godine se Geun-hye naciji ispričala zbog svega što je za svoje vladavine činio njezin otac.

Pročitajte više