Perković za Deutsche Welle: Nemam nikakve veze s ubojstvom Đurekovića, kao niti dodir s bilo čijom smrću

Foto: Hina

JOSIP PERKOVIĆ, bivši visoki dužnosnik jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi, u četvrtak je u izjavi za Deutsche Welle rekao da nema nikakve veze s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj, kao ni s bilo kakvim drugim ubojstvima.

"S ubojstvima nemam nikakvu vezu. Davno sam rekao, s ubojstvom Đurekovića apsolutno nikakav dodir nemam, kao niti dodir s bilo čijom smrću", izjavio je 68-godišnji Perković za Deutsche Welle.

Prema njegovim riječima, bavio se "klasičnim obavještajnim poslom, na zaštiti hrvatskog teritorija". Na pitanje novinara tko je dao nalog za likvidaciju Đurekovića, ogradio se izjavom da nema dovoljno podataka. "Ne bih to komentirao jer nemam temeljnih podataka o tim istragama", odgovorio je Perković.

Njemačko pravosuđe potražuje Perkovića zbog upletenosti ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u blizini Muenchena. Na temelju Europskog uhidbenog naloga od Hrvatske je zatražila njegovo izručenje.

Vrhovni sud je u petak pravomoćno odlučio da se Perkovića izruči Njemačkoj i u tijeku su dogovori dviju policija o provedbi sudske odluke.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je danas da u Hrvatsku dolaze policajci iz Njemačke na dogovor oko detalja i dogovora o predaji Josipa Perkovića.

Pročitajte više