Picula i OESS: Izbori u Rusiji bili su namješteni! Sve je išlo Putinu u korist

PREDSJEDNIČKI izbori u Rusiji bili su "jasno namješteni" u korist pobjednika Vladimira Putina, objavila je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, čiji je vođa promatračke misije bio Tonino Picula.

U izvješću OESS-a stoji kako su izbori u Rusiji ostavili dovoljno prostora svakom kandidatu za slobodnu kampanju, ali kako su od samog početka postojali problemi i bilo je jasno da su uvjeti namješteni u korist Vladimira Putina.

"Bit je izbora da budu neizvjesni. To nije bio slučaj u Rusiji. Nije postojala prava konkurencija, a vladini resursi su se koristili samo kako bi se osigurala pobjeda Vladimira Putina", izjavio je Picula, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

OESS je primijetio kako se zanimanje javnosti za izbore povećalo, što su ocijenili dobrim, ali su utvrdili kako se cijeli proces pogoršao kada je počelo brojanje glasova.

"Prilikom prebrojavanja glasova uočeno je mnogo nepravilnosti. Promatračka misija negativno je ocijenila čak jednu trećinu biračkih mjesta, na kojima su uočene velike nepravilnosti", objasnio je Picula.

Našlo se i nešto svijetlo u ovim crnim izvještajima.

"U svakom slučaju mi smo zabilježili, kao pozitivnu stranu ruskih predsjedničkih izbora, tehnološke inovacije, ali jednako tako i potpuno neometanu mogućnost da kandidati vode kampanju i okupljaju svoje pristaše. Međutim, izbori u Rusiji su takvi da nećete gotovo nigdje naći veliki poster nekog kandidata ili stranke i to zbog veličine zemlje, odnosno skupoće izbornog materijala", rekao je Picula.

Pročitajte više