Pirotehičari obustavljaju štrajk do ponedjeljka: Na pomolu dogovor?

Foto:  Damjan Tadić (Cropix)

NA DANAŠNJEM sastanku sindikata pirotehničara i predstavnika HUP-a kod ministra Miranda Mrsića su se napokon suprotstavljene strane počele približavati krajnjem cilju - novom Kolektivnom ugovoru za pirotehničare! Nastavak pregovora je najavljen za ponedjeljak u 15 sati i 30 minuta ponovno kod ministra Mrsića. Tijekom subote, nedjelje i ponedjeljka neće biti nikakvih štrajkačkih aktivnosti. Također je odgođena povorka podrške koja je bila najavljena za sutra u 11 sati u Osijeku.

"Nadamo se da će u ponedjeljak biti posljednji sastanak sindikata i HUP-a, te da će se razminiranje u Hrvatskoj uskoro nastaviti", poručuju pirotehničari.  
 
Podsjetimo kako do sada nije bilo dogovora između pirotehničara i poslodavaca. Iako se očekivalo kako će se jučer postići dogovor, pirotehničari i poslodavci ipak se nisu dogovorili oko plaća i prava u budućem kolektivnom ugovoru. 
 
"Poslodavci nisu prihvatili čak ni sugestiju ministra"
 
"Mi smo očekivali da ćemo postići dogovor, ali poslodavci nisu prihvatili čak ni sugestiju ministra. Jako smo iznenađeni i nismo očekivali da će poslodavci ići tako daleko da čak neće prihvatiti ni prijedlog predstavnika Vlade. O iznosima ne smijemo govoriti, ali ministrov prijedlog je bio sredina između njihovog i našeg", rekao nam je Tomislav Ledić iz Novog sindikata.
 
Podsjetimo kako su pirotehničari prvobitno tražili povećanje plaća za 1000 kuna. Razgovori se nastavljaju sutra u podne, a pozitivan ishod očekuje i ministar rada Mirando Mrsić. Evo što je izjavio u razgovoru za Media servis:
 
"Sad smo u nekoj fazi koju bih nazvao približavanje stavova. Uspjeli smo postići sporazum da je KU izuzetno potreban za ovu djelatnost, a s druge strane Vlada se obvezala kada se potpiše ugovor da se proširi na cijelu djelatnost i na one koji su ga potpisali i one koji nisu, s ciljem da se spriječi nelojalna konkurencija i da se održi standard pirotehničara", rekao je Mrsić.

Pročitajte više