Plitka im obala: Dizalice sagrađene prije mjesec dana u Brodosplitu tek sada ukrcavaju na brod za Ukrajinu

Foto: D.M.

U BRODOSPLIT je konačno uplovio heavy lifter koji je danima plutao pred Splitom. Doplovio je po dizalice koje su splitski škverani napravili za njemačkog naručitelja, no ispao je problem zbog toga što su dizalice sagrađene na dijelu operativne obale koji je preplitak za toliki brod. Zbog toga je trebalo prebaciti dizalice postavljene na tračnicama nekoliko stotina metara, što s obzirom na dimenzije, težinu i tračnice nije bilo ni jednostavno, ni brzo. Kako dan heavy liftera sigurno nije jeftin, pokušali smo u Brodosplitu doznati tko će platiti ovu zabunu oko gaza. 

Dizalice završene prije gotovo mjesec dana

U splitskom škveru, međutim, ne znaju da je išta pošlo po zlu. Što se njih tiče, dizalice su završili 15. rujna i sve je bilo spremno za isporuku. Činjenica je, međutim, da je brod u škveru koji krca dizalice snimljen jučer, što znači da se zapravo radi o gotovo jednomjesečnom zakašnjenju u isporuci, što se također penalizira. Ni o tome u Brodosplitu nemaju nikakvih saznanja.

Direktni ukrcaj na brod

"Brodosplit je završio izradu lučkih dizalica tipa Tukan 3000 za njemačkog naručitelja Kirow Ardelt u Eberswaldeu. Dizalice su nosivosti 63 tone i imaju 50 metara dohvata sa krajnjim odredištem u luci ukrajinskog grada Yuzhny. Brodograditelji splitskog škvera u ugovornom su roku obavili posao, a dizalice su po prvi put sastavljene na tračnicama i kao takve će biti utovarene na brod za prijevoz specijalnih tereta. Sve potrebne preduvjete za transport brodom Brodosplit je odavno dostavio naručitelju jer je organizacija, izbor i način transporta njegova obveza. Nastavak je to realizacije ugovora koje je Brodosplit potpisao s njemačkim konzorcijem Kranunion za proizvodnju lučkih dizalica. Početkom srpnja potpisan je ugovor za gradnju tri nove dizalice tipa Kranich 3000 nosivosti 160 tona i 52,5 metara dohvata. Ovim je Brodosplit postao jedini proizvođač takvih dizalica na jugoistoku Europe i Mediterana s mogućnošću direktnog ukrcaja na brod", izvijestili su iz Brodosplita.

Pročitajte više