Poduzetnik Cvetojević: Radim s državom jer je 50 posto svih poslova vezano uz državu

Screenshot: HTV

"CIJEPAO sam drva i tako sam zaradio za prvo računalo", objasnio je u emisiji HTV-a Nedjeljom u dva poduzetnik gost Saša Cvetojević dodajući kako je još u vrijeme Jugoslavije kada je bio maloljetan prodavao videoigre i programe. Cvetojević kaže da je od "malih nogu" shvatio da ne želi stalno zaposlenje nego je htio samostalno zarađivati.

Nije stvar u napadu, stvar je da se o lošim stvarima otvoreno govori

"Ne napadam državu nego progovaram o lošim stvarima", rekao je Cvetojević odgovarajući na optužbe kako je žestoki kritičar države,a  da u isto vrijeme dobro zarađuje upravo od poslova s državom.

"Radim s državom i radit ću s državom što više. Imamo tim za javnu nabavu jer 50 posto svih poslova u Hrvatskoj je vezano uz državu", rekao je Cvetojević. Odgovorio je i na optužbe novinarke Nataše Škaričić kako je dugo godina bio u sukobu interesa jer u vrijeme dok je bio član upravnog vijeća HZZO-a njegova je tvrtka radila upravo s njima.  



"Postoji pravna služba. Moja tvrtka nije radila s HZZO-om i ja sam zapravo na tome gubio jer nisam mogao raditi. Volio bih da jesam", rekao je Cvetojević odbivši takve optužbe.

"U Hrvatskoj je više od 50 posto poslova vezano za poslove s državom i ja ću se i dalje truditi da što više poslujem s državom. Ako su poticaji tu, uzmite ih vi, jer ako ih vi ne uzmete, uzet će ih netko drugi", rekao je Cvetojević.

Poduzetnici koji kradu nisu poduzetnici

"Poduzetnici koji kradu - nisu poduzetnici - radi se o kriminalu", objasnio je Cvetojević u emisiji govoreći o sumnjivim privatizacijama. Na izravan upit hoće li Hrvatska postići regularan sustav koji štiti poduzetnika i radnika ili će nas snaći grčki scenarij sa Sirizom i Zlatnom zorom, Cvetojević je bio pesimističan.


"Ne vjerujem. Izglednije je za Hrvatsku grčki scenarij", rekao je Cvetojević.

Na izravan upit zašto je htio prijaviti prijašnjeg gosta Nedjeljom u dva Željka Budića, nezaposlenog člana Radničke fronte koji je priznao na HTV-u da radi na crno, Cvetojević tvrdi da je on legalist i da se "rad na crno ne može nikako prihvatiti.

Poduzetništvu smeta hrpa neusklađenih zakona

"To je apsolutno neprihvatljivo. Isto tako nisam prijavio čovjeka niti sam to htio, samo sam postavio pitanje institucijama RH hoće li se baviti ovim pitanjem. Nisam rekao da Budića treba kazniti. To je bilo usmjereno na one koji to omogućuje, a ne na Budića", rekao je Cvetojević.

Više puta je tijekom emisije naglasio kako nije pobornik lažne empatije, već želi otvoreno govoriti o glavnim problemima.

"Javna uprava mora postati učinkovita i konkretna", rekao je Cvetojević odgovarajući na pitanje zašto politički vrh do sada nije uredio stanje u smislu najbolje moguće koristi za radnika i poduzetnike. Cvetojević kaže kako je stvar u lošoj strukturi, sistemu koji nije u redu, a ne samim političarima.

"Političari u ovoj zemlji nisu pomogli poduzetnicima jer ne znaju. Jednostavno rečeno, oni nisu poduzetnici. Isto tako ovakav sustav im to ne dopušta", pojasnio je Cvetojević naglasivši kako sebe ne vidi kao političara niti bi to mogao raditi. 


"Ono što je u poduzetništvu u Hrvatskoj smeta je hrpa neusklađanih zakona koji onemogućavaju pokretanje posla, a politika se previše miješa u posao", zaključio je Cvetojević.

Komunikator godine

Gost Nedjeljom u dva je Saša Cvetojević poduzetnik s dugogodišnjim iskustvom u zdravstvenom sektoru, mobilnim telekomunikacijama te u distribuciji robe široke potrošnje. Vlasnik je i suvlasnik nekoliko tvrtki te zdravstvenih ustanova koje posluju na hrvatskom tržištu.  

Hrvatska udruga za odnose s javnošću prošle je godine proglasila Cvetojevića komunikatorom godine. Smatra se jednim od predvodnika tzv neoliberalne politike u Hrvatskoj.
 

Pročitajte više