Pogled na stanje globalne ekonomije iz "ptičje perspektive" izvršnog direktora Coca-Cole

Screenshot: YouTube

VODEĆI ljudi u multinacionalnim korporacijama imaju ponajbolji uvid, reklo bi se "ptičju perspektivu", na kretanja globalne ekonomije, a među njima je i izvršni direktor Coca-Cole, Muhtar Kent.

Kent je prošlog tjedna održao redovnu telekonferenciju s analitičarima i predstavnicima financijske industrije o rezultatima poslovanja u prvom kvartalu, prilikom koje se osvrnuo na globalne trendove "izvan kontrole" kompanije.

Evo što je rekao prema izvješću Goldman Sachsa koje prenosi Business Insider:

"Počet ću sa Sjevernom Amerikom. Ja bih rekao da su izgledi pomalo pozitivni, uz porast nade da će se potencijalni rast plaća i niske cijene goriva pretočiti u pojačanu potrošnju. U Latinskoj Americi, Meksiko je relativno stabilan i nastavlja se približavati Sjedinjenim Državama zbog bliske povezanosti.

Brazil nastavlja propadati brže nego što smo očekivali, a slično je i u Venezueli gdje je sve teže snabdijevati tržište. Izazove predstavlja Argentina, dok Kolumbija ponovno nastavlja biti svojevrsna zvijezda Latinske Amerike u smislu makro uvjeta za poslovanje.

Mislim da postoje i prvi znakovi pozitivnih trendova u Europi, zahvaljujući monetarnom popuštanju, ali to su rani dani, tek je počelo i deflacija još uvijek izaziva zabrinutost u tekućoj godini. Ja bih rekao da je sveukupna potrošnja u Europi još uvijek inertna, mislim da će trebati vremena da monetarno popuštanje stigne do džepova potrošača i da se pretoči u snažniju potrošnju. Dakako, postoji niz rizika koji bi mogli ugroziti oporavak i situacija je još uvijek hirovita, uz mogućnost izlaska Grčke.

Na području Euroazije i Afrike, Rusija se nastavlja suočavati s izazovima, govorim o ruskim potrošačima. Mi očekujemo da će se to nastaviti do kraja godine. Subsaharska Afrika predstavlja svijetlu točku i to se vidi u našem poslovanju. Na Bliskom istoku vidimo nekolicinu područja koja se opiru geopolitičkoj situaciji, ali očito je riječ o izazovnoj i rizičnoj regiji.

Na području Azije i Pacifika, vidljivo je usporavanje potrošnje i smanjenje dijela dohotka za potrošnju u Kini. Japan je također usporen, rekao bih da je tamo situacija slična kao u Europi, iako se u pojedinim područjima vidi napredak. 

Konačno, Indija nastavlja biti svijetlom točkom, ja bih rekao, najsvjetlijom među tržištima BRIC-a."

Pročitajte više