Postignut dogovor oko imenovanja intendanta HNK Osijek: "Mijenjat će se Zakon o kazalištima"

Screenshot: Google Maps

POSTIGNUT je sporazum oko konačnog rješenja situacije s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku koje od prosinca nema čelnog čovjeka. Suvlasnici Grad Osijek i Županija Osječko-baranjska s ministrica kulture Andrea Zlatar Violić donijeli su rješenje.

"Zbog HNK-a u Osijeku mijenjat će se Zakon o kazalištima", rekla je ministrica Andrea Zlatar Violić.

"Ako ne dođe do suglasnosti između osnivača na temu imenovanja intendanta, niti na temelju imenovanja v.d. intendanta, da onda Ministarstvo kulture, odnosno ministar, preuzima odgovornost imenovanja v.d. intendanta po svim pravilima koja postoje. Znači, bez natječaja, ali iz redova zaposlenika", rekla je Zlatar Violić.

Ministrica je rekla da ovime ne preuzima vođenje kazališta, ponajprije ne političkog karaktera, već je cilj izbjeći vakuum situacije. Sve bi, kada je Osijek u pitanju, trebalo biti gotovo vrlo brzo.

"To će sljedeći tjedan biti na Vladi, zatim na Saboru do 14. veljače plus dva dana koja su potrebna za objavljivanje u Narodnim novinama. Tada ćemo doći do rješenja koje će omogućiti nastavak financiranja", pojasnila je ministrica kulture.

Prvi korak je učinjen, umjetnost je dobila novu šansu.

Pročitajte više