Potpredsjednica srpske Vlade otkazala posjet Hrvatskoj: Nije sad ni vrijeme, ni prilika, ni atmosfera, ne bi mi bilo ugodno tamo biti

NAKON što je haški sud pravomoćno generale Antu Gotovinu i Mladena Markača oslobodio svake krivnje za ratne zločine, otkazan je posjet potpredsjednice srpske vlade zadužene za europske integracije Suzane Grubješić Hrvatskoj. Trebala je doći 27. studenog, ali je poručila kako joj ne bi bilo ugodno sad ići u Zagreb.

"Nije sad ni vrijeme, ni prilika, ni atmosfera. Meni ne bi bilo ugodno tamo biti i produžavati Protokol o suradnji na području europskih integracija u takvoj jednoj lošoj atmosferi po Srbe i Srbiju. Imajući u vidu okolnost da je ovakva presuda donesena, mislim da bi bilo besmisleno da idem u Zagreb i produžavam taj protokol. S obzirom da on važi do ožujka sljedeće godine, u tom protokolu će se neke tehničke stvari i dalje obavljati", rekla je Grubješić za RTS.

Navela je kako je nakon oslobađajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču "legitimno pitanje" je li Haag ostvario svoju ulogu - da doprinese pomirenju i regionalnoj suradnji. "Ja mislim da nije. Sve to nije napravio ili bar ne u onoj mjeri u kojoj se očekivalo. Presuda je dokaz da nije tako. Posljedica te presude je rast nacionalizma i u Hrvatskoj i u Srbiji", rekla je Grubješić. Dodala je kako razumije emocije, ali te emocije treba stišati i u svemu pronaći interes i maksimum koji nam se u datim nepovoljnim situacijama pruža.

Kazala je i kako zbog odluke haškog suda nema nikakvog preispitivanja u pogledu daljeg puta Srbije prema EU. "Bilo bi pogrešno da se ponašamo kao Kalimero i govorimo nepravda, nepravda. Ono što sad možemo jest da sređujemo naše dvorište, provodimo reforme, borbu protiv korupcije, reforme u pravosuđu, ekonomske reforme...", izjavila je.

Dačić: O čemu bismo razgovarali nakon ove presude?

Otkazivanje posjeta Grubješić Hrvatskoj, sinoć je na televiziji Pink komentirao i srpski premijer Ivica Dačić: "O čemu bismo razgovarali nakon ove presude?". Naveo je i kako će presuda haškog suda sigurno ostaviti teške posljedice za proces pomirenja između Srbije i Hrvatske te kako će Hrvatska sad tu odluku iskoristiti za legalizaciju politike etničkog čišćenja Srba.

Pročitajte više